VRHOVNA RADA IZGLASALA: Arsenij Jacenjuk ostaje ukrajinski premijer
Foto: Reuters

Očekivano

VRHOVNA RADA IZGLASALA: Arsenij Jacenjuk ostaje ukrajinski premijer

Planeta -
Za to je glasao 341 od 390 poslanika u Vrhovnoj radi, na prvom zasedanju od kada su prozapadne stranke osvojile ubedljivu većinu na izborima u oktobru

KIJEV - Ukrajinski parlament izglasao je danas da lider Narodnog fronta Arsenij Jacenjuk ostane na funkciji premijera i da predvodi novu koalicionu vladu.

Za to je glasao 341 od 390 poslanika u Vrhovnoj radi, na prvom zasedanju od kada su prozapadne stranke osvojile ubedljivu većinu na izborima u oktobru.

Jacenjuk, koji se na čelu vlade našao posle nasilnog svrgavanja s vlasti predsednika Viktora Janukoviča u februaru, čime je započeo građanski rat u Ukrajini, priznao je da novu vladu čeka težak zadatak da pokuša da spase zemlju koja je na ivici kolapsa.

"Na našim plećima leži težina istorijske odgovornosti - da sačuvamo zemlju i osvojimo nezavisnost. Država je u ratu, a narod u nevolji", rekao je Jacenjuk poslanicima uoči glasanja. On će predvoditi koaliciju pet stranaka, kojima dominira njegov Narodni front i blok predsednika Petra Porošenka.

Ranije na sednici za predsednika Vrhovne rade izabran je Vladimir Grojsman. Jacenjuju i njemu čestitao je predsednik Ukrajine Petar Porošenko, koji je prisustvovao ovoj sednic.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja