Najnovije vesti

ČE GEVARINA ĆERKA: Ljudski život se ne može kupiti novcem
Foto: Wikipedia

ČE GEVARINA ĆERKA: Ljudski život se ne može kupiti novcem

Planeta
Zdraljve je ljudsko pravo i ne može da se stavi na tržište, kaže dr Aleida Gevara

HAVANA - Ćerka kubanskog revolucionara Ernesta Če Gevare, doktorka Aleida Gevara, poručila je, povodom epidemije ebole od koje je do sada umrlo 7.000 ljudi, da se ljudski život ne može kupiti novcem i da zdravlje ne može biti stavljeno na tržište.

Kubanski doktori, u oktobru su prvi otišli u Zapadnu Afriku, odgovorivši na poziv Ujedinjenih nacija da pomognu u suzbijanju ebole, a Havana je u Liberiju, Sijera Leone i Gvineju poslala nekoliko stotina svojih lekara.

"Poslali smo brigadu doktora, naučnika i zdravstvenih radnika, s ciljem da nađu rešenje za tu bolest, da pokušaju da spreče novu pandemiju koja ubija čovečanstvo", rekla je za Rašu tudej Gevara, koja, osim na Kubi, radi i u Angoli i Nikaragvi.

"Radimo kao tim koji najbolje funkcioniše kao doktorski, ne samo istražujući bolest, već pokušavajući da pronađe načine da spreči da se ona ponovi. Trudimo se da sprečimo da se ljudi razbole, a ne samo tražeći lek", naglasila je ona. Doktorka Gevara takođe smatra da je širenju ebole doprineo negativni uticaj čoveka na prirodnu sredinu.

"Nije reč samo o siromaštvu. Mi ubijamo svoju planetu", rekla je ona i naglasila i da zdravlje ne sme da postane privatni biznis, jer ono predstavlja ljudsko pravo.

"Ako biste nekog pitali koliko bi platio da spase život deteta, niko ne bi mogao da vam navede sumu, jer nema tog novca kojim se može platiti život ljudskog bića. Nešto što nema cenu ne može biti na tržištu", zaključila je Gevara.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...