DODIK: SNSD bliže odluci da ne bude deo vlasti na nivou Federacije BiH
Foto: RTRS

Pred razrešenjem

DODIK: SNSD bliže odluci da ne bude deo vlasti na nivou Federacije BiH

Planeta -
Tako će stranka imati manje odgovornosti, ali sigurno neće aplaudirati vlasti koju bi eventualno činili SDA, hrvatski Demokratski front i opozicione stranke iz RS, kaže predsednik Srpske

BANJALUKA - Predsednik RS i SNSD Milorad Dodik rekao je danas da je ta partija, iako legitimni predstavnik srpskog naroda i RS, bliže odluci da ne učestvuje u vlasti na nivou BiH.

"Ne interesuje nas zamenik predsednika SDA Bakir Izetbegović kao neko ko daje milostinju", rekao je Dodik novinarima posle sastanka s predsednikom HDZ BiH, Draganom Čovićem.

Takođe je napomenuo da će SNSD, ukoliko ne bude u vlasti BiH, imati manje odgovornosti, ali "sigurno neće aplaudirati vlasti koju bi eventualno činili Stranka demokratske akcije, hrvatski Demokratski front i opozicione stranke iz RS". Nedavno su, naime, predstavnici SDA, DF i opozicionih srpskih stranaka (SDS, PDP i NDP) potpisali sporazum o vlasti u BiH. To je urađeno na inicijativu Izetbegovića koji je Dodika i njegov SNSD ocenio kao neprihvatljive partnere u vlasti.

Čović je naglasio da će HDZ BiH u svim varijantama biti deo vlasti na nivou BiH. Ta stranka je najpre sklopila dogovor o formiranju vlasti sa SNSD na svim nivoima, zalažući se za načelo da pobednici u sva tri naroda formiraju državne institucije. Kasnije je, međutim, Čović postigao dogovor i sa SDA, na inicijativu Izetbegovića, ali i napominjući da ne odustaje od saradnje sa Dodikom.

Tako su i danas obojica ponovo ocenili da je saradnja SNSD i HDZ veoma dobra i da takva i ostaje, pri čemu je Dodik precizirao da ostaju partneri na nivou Federacije i RS, preneli su mediji u BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track