(VIDEO) RASNI RAT POSTAO NASILAN: Policija u Kaliforniji suzavcem rasterivala demonstrante
Foto: Rojters

Počeli sukobi

(VIDEO) RASNI RAT POSTAO NASILAN: Policija u Kaliforniji suzavcem rasterivala demonstrante

Planeta -
Demonstranti su počeli da razbijaju prozore i gađaju policiju, najmanje šestoro je uhapšeno

NJUJORK - Protest u Kaliforniji zbog toga što policijac u Njujorku nije optužen za ubistvo nenaoružanog crnca prerastao je u nasilje kada su demonstranti počeli da razbijaju prozore i bacaju razne predmete na policiju.

I u ostatku SAD su nastavljene demonstracije pošto porota u Njujorku nije podigla optužnicu protiv belog policijca koji je letos borilačkim zahvatom zadavio nenaoružanog crnca Erika Garnera.

Portparolka policije u Berkliju rekla je da je nekoliko radnji opljačkano i oštećeno, dok su dva policajca povređena kada se jedna grupa sinoć odvojila od mirnih demonstranata. Učesnici protesta su bacali kamenice, cigle, flaše, cevi i druge predmete na policajce.

Danas je najmanje šest ljudi uhapšeno, rekla je portparolka polcije.

Više desetina hiljada demonstranata mirno protestuje u Njujorku i drugim gradovima od srede kada je objavljeno da velika porota neće podići otpužnicu protiv belog policijca Danijela Pantalea, koji je 17. jula tako jako držao u "kragni" nesrećnog Garnera da ga je ugušio. Gerner je soptao "ne mogu da dišem", ali to mu nije pomoglo. Snimak je objavljen na internetu, a njegove poslednje reči desetine hiljade demonstranata uzviku po gradovima širom Amerike.

Odluka velike porote u Njujorku usedila je nekoliko dana pošto ni velika porota u Fergusonu nije podigla optužnicu protiv belog policijca koji je smrtno ranio nenaoružanog 18-godišnjeg crnca Majkla Brauna.

Policajac Pantaleo izrazio je žaljenje zbog Garnerove smrti i uputio saučešće porodici navodeći da mu nije bila namera da povredi bilo koga. Garner je ostavio šestoro dece iza sebe.

Drugi policijci kažu da se zbog nezadovoljstva odlukom velike porote u Njujorku osećaju izdano i demonizovano.

"Policajci se osećaju kao da su bačeni pod autobus", rekao je predsednik policijskoig sindikata.

Juče je na mestu gde je Garner preminuo vence položio sveštenik i borac za ljudska prava Al Šarpton, čemu je prisustvovala i Garnerova porodica. Šarpton je najavio za sledeću subotu marš u Vašingtonu zbog ubistva Garnera, Brauna i drugih.

Protesti su noćas održani i u Filadelfiji, Sijetlu, Čikagu, Majamiju, Las Vegasu i drugim gradovima.

http://www.youtube.com/watch?v=ixcYAI7kz5w

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track