RUSKI NAUČNIK UPOZORAVA: Za tri godine do Zemlje stiže asteroid-ubica!
Foto: Thinkstock

Još malo vremena

RUSKI NAUČNIK UPOZORAVA: Za tri godine do Zemlje stiže asteroid-ubica!

Planeta -
Asteroid je veći od Apofisa iz Čeljabinska i njegov mogući udar bio bi daleko razorniji, kaže profesor Vladimir Lipunov

MOSKVA - Prema našoj planeti nezaustavljivo napreduje tako veliki asteroid da bi njegov udar izazvao katastrofu ogromnih razmera, upozoravaju ruski naučnici.

Dolazak tog asteroida prvi je primetio čuveni astrofizičar Vladimir Lipunov, profesor na Moskvoskom dravnom univerzitetu, koji je i upozorio na potencijalnu opasnost. Reč je o asteroidu 2014 UR116, čija veličina nije poznata, objavio je Roskosmos (Ruska agencija za istraživanje kosmosa).

"Kada takav događaj postaje preteći ili, ne daj Bože, kad se desi, onda je to najvažnija stvar za celu populaciju Zemlje. Treba da se spremimo za takvu situaciju. Ona se retko dešava, ali se dešava", kaže Boris Šustov, direktor Instituta za astronomiju.

To znači da je mnogo opasniji od asteroida Apofis koji je pre dve godine pao u Čeljabinskoj oblasti Rusiji, upozorava Roskosmos (Ruska agencija za istraživanje kosmosa).

"Pokazalo se da je to asteroid koji ima prečnik najmanje 370 metara, što znači da je veći od Apofisa. Jasno je da je prečnik najmanje 300 metara. To znači da će njegov udar u Zemlju i eksplozija biti mnogo opasniji nego što je bio udar asteroida iz Čeljabinska", kaže profesor Lipunov.

Približavanje ogromnog asteroida zabeležili su ruski teleskopi.

"Ne zna se kada će se približiti naš asterod. Moramo da izračunamo orbitu. Zasad možemo da je prilično precizno procenimo. Period - tri godine - je poznat. To jest, on će ponovo preseći orbitu Zemlje. Moramo stalno da ga pratimo. Jer jedna jedina greška izazvaće katastrofu. Posledice mogu da budu veoma ozbiljne", dodaje profesor Lipunov.

Hiljade "kamičaka" iz svemira, asteroida i kometa, svodnevno leti prema Zemlji. Oni manji izgore u Zemljinoj atmosferi. Veći gosti iz kosmosa i dođu do zemlje, kao što je pre neki dan asteroid pao u jezero u ruskoj republici Kareliji, podseća Roskosmos.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije ranije je predložilo da se napravi federalni naučno-tehnički program o stvaranju nacionalnog segmenta za praćenje i prognoziranje opasnosti od asteroida i kometa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track