PREVELIKI ZAGAĐIVAČI: Gradonačelnica Pariza hoće da zabrani dizel automobile
Foto: Reuters

An Idalgo protiv štetnih gasova

PREVELIKI ZAGAĐIVAČI: Gradonačelnica Pariza hoće da zabrani dizel automobile

Planeta -
Želim da do 2020. dizel vozila budu proterana iz Pariza. Danas već 60 odsto Parižana nema automobil, u poređenju sa 40 odsto 2001. Stvari se brzo menjaju, kaže An Idalgo

PARIZ - Gradonačelnica Pariza An Idalgo pozvala je da do 2020. godine s pariskih ulica budu "proterani" automobili sa dizel motorima, kako bi se smanjilo zagađenje, prenosi BBC.

Ona je za današnji broj francuskog Žurnal d'dimanš rekla da želi da na glavnim saobraćajnicama francuske prestonice vidi samo vozila sa veoma malom emisijom štetnih gasova. Takođe je nagovestila otvaranje više pešačkih zona i udvostručavanje broja biciklističkih staza. U martu je u Parizu uvedena delimična zabrana vožnje automobila, pošto je izmeren rekordno loš kvalitet vazduha u glavnom francuskom gradu.

"Želim da do 2020. dizel vozila budu proterana iz Pariza. Danas već 60 odsto Parižana nema automobil, u poređenju sa 40 odsto 2001. Stvari se brzo menjaju", rekla je Idalgova, koja takođe planira da uvede ograničenja za turističke autobuse koji zakrčuju pariske ulice i da zabrani kamionima da prolaze kroz grad. Gradonačelnica je navela da u Parizu postoji ozbiljan rizik po zdravlje, kao i da Parižani u proseku žive šest do sedam meseci manje od ljudi koji nisu izloženi istom nivou smoga.

Gradsko veće raspravljaće o njenom planu u utorak. Prema istraživanju koje je objavio Žurnal d'dimanš, 84 odsto Parižana smatra borbu protiv zagađenja prioritetom, a 54 odsto podržava plan da do 2020. godine budu zabranjeni u potpunosti dizel automobili.

Studija Svetske zdravstvene organizacije pokazala je da dizel motori, iako efikasnije troše gorivo od benzinskih, proizvode više zagađenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track