(VIDEO) RASNI RAT NE JENJAVA: Žestoki sukobi s policijom na američkoj Zapadnoj obali
Foto: Reuters

Nastavljeni protesti

(VIDEO) RASNI RAT NE JENJAVA: Žestoki sukobi s policijom na američkoj Zapadnoj obali

Planeta -
Dok su u Njujorku i Filadelfiji mirno protestovali, u Kaliforniji je buktao pravi rat

NJUJORK - Širom SAD nastavljaju se protesti zbog ubistava nenaoružanih crnaca koja su počinili policajci, a u Kaliforniji su izbili neredi kad su demonstranti počeli da razbijaju prozore i pljačkali prodavnice, a policija je uzvratila suzavcem.

Mnogi demonstranti usput i pljačkaju (Foto: Reuters)
Mnogi demonstranti usput i pljačkaju (Foto: Reuters)

Za razliku od protesta na Istočnoj obali koji su protekli bez incidenata, demonstracije na Zapadnoj obali obeležili su sukobi demonstranata s policijom, prenosi Rojters. Demonstranti su mirno protestovali na ulicama Njujorka, a u Filadelfiji je oko 200 ljudi ležalo na ulici četiri minuta i 30 sekundi da bi simbolično podsetili na 4.30 sati koliko je telo ubijenog Majkla Brauna u Fergusonu ostalo na ulici pošto ga je usmrtio policajac, javlja AP.

Prebili ga kad je pokušao da spreči pljačkanje prodavnice (Foto: Reuzters)
Prebili ga kad je pokušao da spreči pljačkanje prodavnice (Foto: Reuzters)

Sasvim drugačije bilo je u kalifornijskom gradu Berkliju, gde su pojedini demonstranti razbijali prozore, pljačkali prodavnice, a na dva punkta blokirali su saobraćaj na autoputu koji vodi od Berklija ka Oklandu. Grupa demonstranata gađala je raznim predmetima policajce, pa čak i Molotovljevim koktelima, na šta su pripadnici snaga reda odgovorili suzavcem. Nekoliko demonstranata od njih ukupno 500 je uhapšeno, navodi Rojters.

Neki demonstranti su na Tviteru objavili da je policija upotrebila gumene metke, međutim zvanična potvrda iz policije nije data.

Ubistva crnog tinejdžera Majkla Brauna u Fergusonu i Erika Garnera, koji je nelegalno prodavao cigarete, u Njujorku, dovela su do "dve najgore sedmice" u modernoj američkoj istoriji, rekao je gradonačelnik Filadelfije Majkl Nuter, koji je i sam crnac. Nuter je zatražio preispitivanje policijske obuke. Velika porota je u oba slučaja odlučila da ne podiže optužnicu protiv policajaca, što je dovelo do višednevnih protesta u mnogim američkim gradovima.

http://www.youtube.com/watch?v=gdnSaPwOCnA

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio rekao je da mora da dođe do "iskrenog dijaloga" o istoriji rasizma u SAD, koji bi doveo do zajedništva policije i društvene zajednice. Gradonačelnik je govorio otvoreno o zabrinutosti za svog sina tinejdžera, kome je majka crnkinja. De Blasio nije želeo da odgovori direktno o njegovom mišljenju u vezi odluka velikih porota.

Garner se ugušio prilikom hapšenja dok ga je policajac držao "u kragni". Nesrećnik je bio asmatičar i poslednje reči koje je izgovorio bile su: "Ne mogu da dišem". Njegovo hapšenje zbog prodaje švercovanih cigareta snimljeno je kamerom. Šef njujorške policije Vilijam Breton rekao je da će unutrašnja istraga o Garnerovoj smrtu potrajati "od tri do četiri meseca".

Hapšenje i ubistvo Erika Garnera u julu na Staten Ajlendu (Foto: Printscreen)
Hapšenje i ubistvo Erika Garnera u julu na Staten Ajlendu (Foto: Printscreen)

Aktivista Al Šarpton objavio je planove o maršu u Vašingtonu u subotu zbog ubistava Brauna, Garnera ali i drugih istakavši da će zahtevati promene na federalnom nivou.

Političari pozivaju građane na smirivanje situacije.

"Naša zemlja je danas isuviše podeljena, na crnce i belce, bogate i siromašne, demokrate i republikance. Amerika najbolje stvara kada je ujedinjena", poručio je guverner Ohaja Džon Kasić, inače republikanac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track