LAVROV: Smirivanje tenzija u istočnoj Ukrajini još daleko
Foto: Fonet/AP

Ukrajinska kriza

LAVROV: Smirivanje tenzija u istočnoj Ukrajini još daleko

Planeta -
Šef ruske diplomatije takođe je upozorio da će Rusija biti primorana da preduzme adekvatne mere protiv planova SAD da uspostave antiraketni sistem u Evropi

MOSKVA - Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će biti potrebno još mnogo vremena da bi se smirile tenzije u istočnoj Ukrajini, uprkos najavi Kijeva da je suspendovao borbene operacije protiv proruskih snaga.

Lavrov je rekao da će pregovori, koji treba da prate jednostrano primirje nazvano "Dan tišine" u Ukrajini, biti održani "narednih dana", mada nije određen tačan datum. Govoreći o koracima koji su prethodnih meseci preduzeti da bi se smirile tenzije u istočnoj Ukrajini, gde od aprila traje sukob između ukrajinskih i proruskih snaga, Lavrov je u intervjuu agenciji RIA Novosti kazao: "Sada je potpuno očigledno da smo daleko od tog cilja".

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da naoružava proruske snage i snabdeva ih vojnicima, što Moskva negira. I ukrajinske i proruske snage su ignorisale primirje sklopljeno 5. septembra. Pregovori, uz posredovanje OEBS, treba da doprinesu postizanju mira sklapanjem dogovora o merama kao što su uklanjanje teškog oružja sa linije fronta, navodi Rojters.

"Narednih dana je planiran sastanak Kontakt grupe za Ukrajinu, na kome je razmatran plan o praktičnim merama koji su napravili vojni stručnjaci u cilju postizanja trajnog mira", kazao je Lavrov. Razgovori će biti održani u Minsku, gde su bili i raniji sastanci, uključujući onaj na kome je postignut sporazum o prekidu vatre.

Međutim, RIA navodi da Kijev hoće da pregovori budu u utorak, dok proruske snage traže više vremena i da sastanak bude u petak.

Lavrov je u intervjuu, takođe, upozorio da će Rusija biti primorana da preduzme "adekvatne mere" protiv planova SAD da uspostave antiraketni sistem u Evropi. Rusija odavno tvrdi da je taj sistem, zapravo, usmeren protiv ruskih raketa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track