10 NEVEROVATNIH DETALJA: Stučnjaci detaljno analizirali zaprepašćujući video ISIS terorista
Foto: Bild.de

Horor ili lažnjak

10 NEVEROVATNIH DETALJA: Stučnjaci detaljno analizirali zaprepašćujući video ISIS terorista

Planeta -
Teroristi ISIS-a odsekli su glave 22 sirijska zatvorenika. Snimak je danima proučavala američka organizacija i pronašli su neobjašnjive detalje

Pre više od mesec dana objavljen je video koji je šokirao javnost. Teroristi ISIS-a odsekli su glave 22 zatvorenika iz Sirije, između kojih je bio i Amerikanac Piter Kesig. Američki i britanski stučnjaci su se pozabavili detaljnom analizom ovog šesnaestominutnog snimka i pronašli su 10 šokantnih detalja. Snimak je danima proučavala američka organizacija TRAC (Terrorism Research & Analysis Consortium), piše Bild.1. Video je sniman skupim kamerama u HD kvalitetu. Istraživači su procenili da je snimanje koštalo preko 200.000 američkih dolara.2. Skoro sve ISIS-ove žrtve ne nose maske, i lako ih je prepoznati. 22 muškarca pripadaju različitim nacijama i svi nose uniforme.3. Teroriste predvodi član terorističke grupe, pod imenom Džihadi Džon (Jihadi John) koji priča londonskim akcentom. On se tereti za ubistvo nekoliko “zapadnjaka”.

4. Bez sumnje, može se identifikovati jedan od terorista. Po izveštaju CNN-a radi se o francuskom preobraženiku Maksimu Hauhartu.5. Po senkama i položaju sunca, zapazili su da je video sniman u vremenskom razmaku od 6 sati. Jasno je da je video spojen iz nekoliko različitih delova.6. Video je snimljen na pustinjskom putu u severnom Dabiku. Stručnjaci kažu da je na ovom području nedavno ubijena i grupa protivnika ISIS-a.7. Video sadrži nekoliko nedoslednih detalja. Povremeno se promeni položaj žrtava, a teroristi ponekad vode razgovore između groznih činova nad taocima.

8. Dvojica terorista na sebi imaju mikrofone, ali njima ništa nije snimljeno. Sumnja se da su ti delovi razgovora izbrisani pri montaži videa.9. 3 žrtve su naknadno izbrisane iz videa. Sa njima je i jedan terorista.10. Eksperti TRAC-a smatraju da je među njima dubler Džihadi Džona, koji služi da bi se pravi Džon obezbedio u slučaju napada.(N. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track