KRAJ MUKA: Srbin iz Francuske najzad na slobodi!

Svetozar Serž Lazarević više nije taoc

KRAJ MUKA: Srbin iz Francuske najzad na slobodi!

Planeta -
Vodoinstalater iz Loznice zarobljen u Maliju 2011. godine pod optužbom da je francuski špijun. O njegovom oslobađanju pregovarao predsednik Fransoa Oland

PARIZ - Serž Lazarević je oslobođen. Nema više nijednog francuskog taoca nigde na svetu, rekao je juče predsednik Francuske Fransoa Oland.Teški uslovi- Drago mi je što mogu da objavim da je oslobođen Serž Lazarević, kidnapovan u Maliju 24. novembra 2011. i držan kao zatočenik više od tri godine. Njega će prvo ćerka dočekati u Nijameju, pa će se zajedno vratiti u Francusku. Relativno je zdrav, uprkos veoma teškim uslovima i dugotrajnom zarobljeništvu - rekao je Oland.On je zahvalio vlastima Nigerije i Malija, kao i predsednicima tih zemalja na „ličnom angažovanju“ u pregovorima o oslobađanju.- Čekanje je završeno. Ovo je veliko olakšanje za Serža Lazarevića - poručio je juče premijer Francuske Manuel Vals.

Pomogao... Fransoa Oland
Pomogao... Fransoa Oland

Razmena talacaDejvid Tomson, novinar francuskog radija RFI specijalizovan za džihadiste, kaže da je Francuska platila otkupninu, ali i oslobodila neke zarobljenike.- Dvojica pripadnika Al Kaide koje je Francuska oslobodila u zamenu za Lazarevića verovatno su isti ljudi koji su organizovali otmicu njega i Filipa Verdona u Hombori 2011. godine - napisao je Tomson.Francuski zvaničnici su uvek tvrdili da ne daju novac teroristima za oslobađanje svojih državljana, ali su istraživanja koja je sproveo Njujork tajms početkom ove godine pokazala da je zvanični Pariz najveći davalac otkupnina. Od 2008. godine do sada Francuska je za oslobađanje svojih državljana dala 58 miliona dolara.Geolozi i špijuniSerž Lazarević, koji ima dvojno državljanstvo - Srbije i Francuske, otet je s Verdonom 2011. na severu Malija, kad su ih teroristi izvukli iz njihove hotelske sobe u Homboriju. Verdon je ubijen u martu prošle godine. Iako su se njih dvojica predstavljali kao geolozi, Al Kaida ih je proglasila francuskim špijunima.Seržovo pravo ime je Svetozar Lazarević i po zanimanju je vodoinstalater. Rodom je iz Loznice, a preselio se u Francusku, i ima ćerku Dijanu, zaposlenu u policiji. Jedno vreme je, kako se navodi, živeo i u Brazilu.

GreškaZAMENA IDENTITETAPošto su Serž Lazarević i Filip Verdon zarobljeni 2011. godine, pojedini svetski mediji preneli su da je jedan od zarobljenika Slobodan Serž Lazarević, koji je u Haškom tribunalu svedočio protiv Slobodana Miloševića. Naravno, čim su objavljene fotografije, bilo je jasno da to nije tačno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track