SUD U KINI: Bivšem visokom funkcioneru doživotna robija zbog mita od 6 miliona dolara
Foto: Reuters

Drakonska kazna

SUD U KINI: Bivšem visokom funkcioneru doživotna robija zbog mita od 6 miliona dolara

Planeta -
Sud kaže da je Liu Tijenan zloupotrebio funkciju da bi izvukao korist za druge i nelegalno je primao novac i poklone od drugih za svoje potrebe, kao i za svog sina

PEKING - Sud u Kini proglasio je krivim i osudio na doživotnu kaznu zatvora bivšeg visokog zvaničnika za ekonomsko planiranje Liu Tijenana zbog primanja mita pošto je njegova bivša ljubavnica javno iznela čitav niz optužbi protiv njega.

Presuda protiv Liua, bivšeg zamenika direktora kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme, predstavlja najnoviji korak vladajuće Komunističke partije u borbi protiv korupcije, prenela je agencija AFP.

"Liu Tijenan je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog primanja mita", navodi se u presudi suda u gradu Langfang. On je osuđen za primanje mita u iznosu od 35,58 miliona juana (5,8 miliona dolara), a slučaj se "temelji na jasnim činjenicama i konkretnim i dovoljnim dokazima", navodi se u presudi.

"Sud je zaključio da je optuženi Liu Tijenan kao državni funkcioner iskoristio svoju poziciju da bi izvukao korist za druge, nelegalno je primao novac i poklone od drugih za svoje potrebe, kao i za svog sina. Njegova dela su jednaka primanju mita", saopštio je sud.

Prema pisanju kineskih medija, Liu je od više poslovnih ljudi primao novac i poklone za svog sina, između ostalog i vilu u Pekingu i "porše", u zamenu za odobravanje projekata i druge usluge.

Ovaj slučaj korupcije je otkriven pošto je Liuova ljubavnica otkrila inkriminišuće informacije jednom istaknutom novinaru, koji ih je zatim objavio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track