Berlin: CIA grubo kršila liberalne i demokratske vrednosti
Foto: AP

Pohvala Obami za transparentnost

Berlin: CIA grubo kršila liberalne i demokratske vrednosti

Planeta -
Ono što je tada smatrano ispravnim i što je učinjeno u borbi protiv islamskog terorizma je neprihvatljivo i predstavlja ozbiljnu grešku, istakao je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer

BERLIN - Nemačka Vlada danas je saopštila da je izveštaj američkog Senata o torturi koju je CIA vršila nad osumnjičenima "grubo kršenje naših liberalnih demokratskih vrednosti“ i pohvalio administraciju predsednika SAD Baraka Obame što je otkrila te informacije, nazivajući to "transparentnim potezom“ koji označava raskid sa njegovim prethodnikom Džordžom Bušom.

"Ono što je tada smatrano ispravnim i što je učinjeno u borbi protiv islamskog terorizma je neprihvatljivo i predstavlja ozbiljnu grešku. Takvo grubo kršenje naših liberalnih i demokratskih prava ne sme da se ponovi“, naveo je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, prenela je agencija AFP.

On je ocenio da je Obama načinio jasan otklon od politike svog prethodnika Buša, dodajući da je priznanje greške u Vašingtonu i javno obećanje da se ništa slično neće više nikada desiti „važan korak koji pozdravljamo“.

Komitet američkog Senata objavio je juče izveštaj u kome se zaključuje da oštre tehnike ispitivanja nisu proizvele nijedan kritični obaveštajni podatak do koga se nije moglo doći nenasilnim sredstvima.

Komitet je proveo četiri godine istražujući "voterbording" (simulirano davljenje) i druge kontroverzne metode koje je CIA koristila tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam, za vreme administracije bivšeg predsednika Buša mlađeg.

Izveštaj je u aprilu bio spreman za objavljivanje, ali to nije učinjeno, uglavnom zbog prigovora CIA. Centralna obaveštajna agencija koristila je seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija, navodi se u izveštaju američkog Senata.

Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA pre jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti, navodi se u izveštaju obaveštajnog Komiteta Senata o torturi.Senat je ocenio da su mučitelji iz CIA prekršili međunarodno pravo i ljudska prava zatvorenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track