PEKING UZVRAĆA: Kina optužila SAD za licemerstvo na planu ljudskih prava
Foto: Reuters

Prozivanje

PEKING UZVRAĆA: Kina optužila SAD za licemerstvo na planu ljudskih prava

Planeta -
Vašington jnema pravo da proglašava sebe sudijom kad je reč o ljudskim pravima, rekao portparol MIP Kine aludirajući na izveštaj američkog Senata o brutalnosti CIA

PEKING - Kina je danas optužila SAD za klevetanje, licemerstvo i dvostruke standarde u oblasti ljudskih prava, povodom izražavanja zabrinutosti od strane američkog državnog sekretara Džona Kerija i ambasadora SAD u Pekingu zbog stanja ovih prava u Kini.

Na redovnom brifingu u kineskom ministarstvu inostranih poslova, portparol tog ministarstva Hong Lej je izjavio kako je Vašington "kriv za rasne predrasude, mučenja i druga ozbiljna kršenja ljudskih prava", očigledno aludirajući na izveštaj Senata SAD o mučenjima pritvorenika osumnjičenih za terorizam, prenosi AFP.

Hong je rekao kako SAD nemaju nikakvo pravo da sebe proglašavaju sudijom u ovoj oblasti i daju "neodgovorne primedbe drugim zemljama".

U svom saopštenju povodom jučerašnjeg obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Džon Keri je među političkim zatvorenicima širom sveta koji su "uložili ogromne napore u promovisanje slobode" naveo i kineskog disidenta i dobitnika Nobelove nagrade Liju Sjaoboa.

Američki ambasador u Kini Maks Baukus otišao je korak dalje, pozivajući Kinu da oslobodi Lijua i njegovu suprugu, koja je u kućnom pritvoru, kao i da oslobodi ujgurskog naučnika Ilhama Tohtija i dvojicu poznatih advokata. Ambasador Baukus je takođe pozvao Peking da učini veći napredak na planu ispunjavanja svojih obaveza na osnovu Univerzalne deklaracije UN o ljudskim pravima, kao i da se angažuje u konstruktivnom dijalogu sa Dalaj Lamom ili njegovim predstavnicima kako bi se smanjile tenzije na Tibetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track