SRBIN HAPŠEN U HAVANI: Promoter „Egzita“ udario na Kastra?

Optužen za učešće u tajnoj operaciji

SRBIN HAPŠEN U HAVANI: Promoter „Egzita“ udario na Kastra?

Planeta -
Srpski producent Rajko Božić radio na stvaranju hip-hop pokreta na Kubi, a cilj je bio ubeđivanje mladih da je potrebno pobuniti se protiv komunizma, tvrdi Asošijejted pres

HAVANA - Jedna američka agencija se tokom više od dve godine infiltrirala u hip-hop pokret na Kubi kako bi pokrenula pobunu mladih protiv vlasti, a ključnu ulogu u tome je imao srpski producent Rajko Božić, objavio je Asošijejted pres. S druge strane, Božić tvrdi da ta priča nije tačna.AP piše da je cilj bio da muzičari organizuju mlade i pokrenu društvene promene, ali da je operacija započeta 2009. bila amaterska i neuspešna.Projekat okretanja mladih protiv Fidela i Raula Kastra nije uspeo, kompromitovana je hip-hop kultura na Kubi, a muzičari, koje je pomagala organizacija USAID, napustili su zemlju, piše AP.Kako agencija prenosi, hip-hop operaciju vodio je srpski producent Rajko Božić. Njegov projekat inspirisan je protestnim koncertima i studentskim pokretom, koji je doveo do slabljenja i pada Slobodana Miloševića 2000. Devet godina kasnije, on je bio portparol Egzita, festivala koji je prerastao studentski pokret i postao jedan od najpoznatijih na svetu.Božić je, piše AP, radio sa grupom Los Aldeanos, koju je vodio hip-hop umetnik Aldo Rodrigez.- Narod maršira slep, nemate nikakav kredibilitet. Idite i kažite kapetanu da brod brzo tone - repovali su članovi grupe.

Kritikovan u hip-hop stihovima... Fidel Kastro
Kritikovan u hip-hop stihovima... Fidel Kastro

Liderski programZbog tog angažmana, Božić je u jednom trenutku bio i privođen na Kubi zbog svojih akcija, a oduzet mu je USB sa poverljivim podacima.Četiri meseca kasnije Los Aldeanos su nastupili na Egzitu, a bili su uključeni i u liderski program koji je organizovala američka organizacija Krijejtiv asošijets. Posle toga su na festivalu Rotila pred 15.000 ljudi kritikovali vlast i policiju. To je bilo dovoljno da vlast preuzme kontrolu nad festivalom, a grupi onemogući nastupe. Los Aldeanos su se zatim preselili na Floridu jer im je, kako su saopštili, „rad na Kubi bio onemogućen“.Kubanska policija se jedno vreme navodno raspitivala i o pozadini Egzit festivala. Oni navode da je Božić navodno učestvovao u raznim projektima u Tunisu, Ukrajini, Libanu i Zimbabveu.Međutim, Rajko Božić, ali i USAID odbacuju tvrdnje agencije AP.- To su koještarije. Ne želim da im dajem dodatni publicitet. Hvala na razumevanju - rekao je za Kurir Božić.

Udarne pesnice napada na režim... Los Aldeanos
Udarne pesnice napada na režim... Los Aldeanos

Odbacuju tezeSlično, mada nešto opširnije, jeste i saopštenje USAID za AP:- Bilo kakve tvrdnje da je ono što radimo tajna su jednostavno lažne. Naši programi su posvećeni jačanju civilnog društva, i to često na mestima gde je civilni angažman potisnut, a ljude maltretiraju, hapse ili muče.U Egzitu kažu da Božić nije više u organizaciji festivala i da ne žele da komentarišu tvrdnje AP.

Sumnjive vezeSARADNJA SA MARIJELOM KASTROU jednom trenutku organizatori operacije su pregovarali sa Institutom za seksualnu edukaciju, koji je vodila Marijela Kastro, ćerka Raula Kastra, da budu deo Egzita. Jedan od njih je rekao da bi bilo izuzetno u sve uključiti i članove vladajuće porodice.Poslali smo dvoje predstavnika na festival, ali nismo ostvarili nikakve kontakte jer festival nije imao nikakve veze sa onim što radimo - rekla je Marijela za AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track