HTELI DA SE IZVUKU: London pritiskao SAD da u izveštaju o CIA ne pišu o britanskoj umešanosti!
Foto: Reuters

Prali ruke

HTELI DA SE IZVUKU: London pritiskao SAD da u izveštaju o CIA ne pišu o britanskoj umešanosti!

Planeta -
Dauning strit 10 prvo je tvrdio da to nije tačno, a onda je promenio priču i saopštio da se takav zahtev, ako je postojao, nije odnosio na to da se prikrije umešanost Britanije, javlja BBC

LONDON - Britanski zvaničnici sastajali su se više puta sa američkim zvaničnicima koji su pripremali izveštaj o torturi agenata CIA nad osumnjičenima za terorizam, sa ciljem da izdejstvuju izbacivanje pojedinih delova iz tog dokumenta, prenose danas mediji u Londonu.

Mediji prenose da se britanska vlada nalazi pod pritiskom da objasni da li su britanski ministri i zvaničnici navodno lobirali u Vašingtonu da se "izbrišu" delovi koji se odnose na postupke britanske obaveštajane službe.

Iz kabineta britanskog premijera je saopšteno da London nije tražio da se informacije izostavljaju iz izveštaja o tehnikama mučenja, ali da ako je "takav zahtev postojao, onda se on nije odnosio na to da se prikrije umešanost Britanije".

Kako podseća BBC, zvaničnici u Dauning stritu 10 su prvobitno tvrdili da takav zahtev nije postojao, ali sada saopštavaju da je "bilo koji zahtev koji je upućen imao svoje nacionalne bezbednosne razloge".

BBC: Zvaničnici u Dauning stritu 10 promenili su priču (Foto: Reuters)
BBC: Zvaničnici u Dauning stritu 10 promenili su priču (Foto: Reuters)

Gardijan prenosi da nova dokumenta, koja datiraju od 2009, pokazuju da su britanski zvaničnici imali 24 sastanka sa članovima američkog Komiteta koji je zaključio da su metode CIA bile "brutalne i neefikasne". Prema informacijama grupe za ljudska prava Ripriv, među zvaničnicima koji su posetili Vašington sa tom namerom, bila je i bivša britanska ministarka policije Tereza Mej.

U izveštaju američkog Senata, na 500 stranica, navedeno je da je CIA koristila seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija. Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA pre jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti, navodi se u izveštaju obaveštajnog Komiteta Senata o torturi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track