UMALO SUDAR RUSKOG LOVCA I PUTNIČKOG AVIONA: Švedska oštro protestovala!
Foto: Reuters

Komercijalni let sa aerodroma Kopenhagen

UMALO SUDAR RUSKOG LOVCA I PUTNIČKOG AVIONA: Švedska oštro protestovala!

Planeta -
Ovo je ozbiljan incident. Dogodilo se nešto potpuno neprikladno. Izuzetno je opasno kad avion isključi transpondere, rekao ministar odbrane

STOKHOLM - Švedske vlasti su danas saopštile da je u vazdušnom prostoru iznad juga Švedske gotovo došlo do sudara između ruskog borbenog aviona i komercijalne letelice koja je poletela sa aerodroma u danskoj prestonici Kopenhagenu.

Švedski ministar odbrane Peter Hultkvist je u intervjuu švedskom radiju otkrio da je reč o ruskom avionu i dodao: "Ovo je ozbiljan incident. Dogodilo se nešto potpuno neprikladno. Izuzetno je opasno kad avion isključi transpondere", prenela je agencija AP.

General major švedskog vojnog vazduhoplovstva Mikael Biden je prethodno rekao da je reč o "stranom borbenom avionu" i naveo da su transponderi tog aviona, zahvaljujući kojima se letelica može videti na komercijalnim radarima, bili isključeni.

Švedsko vojno vazduhoplovstvo je poslalo lovce u izvidnicu kako bi identifikovali nepoznati avion. Biden je rekao da je taj incident u međunarodnom vazdušnom prostoru, koji se dogodio juče oko podneva, izgledao "prilično ozbiljno" i dodao da je komercijalnom avionu odmah naređeno da promeni kurs.

Švedski i danski mediji navode da je avion leteo za Poljsku, ali nisu objavili o kojoj je aviokompaniji reč, niti koliko je ljudi bilo u avionu. Biden je ipak naveo da pomenuti incident nije bio tako ozbiljan kao onaj u martu, kad se jedan ruski avion, koji je takođe leteo sa isključenim transponderima, približio na samo 100 metara avionu kompanije SAS, koji je poleteo iz Kopenhagena.

Pogledajte snimak koji je prošle nedelje napravio holandski F-16, koji je pratio ruske suhoje

http://www.youtube.com/watch?v=-bNBSGVYERI#t=13

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track