AUSTRALIJA ŽALI ZA ŽRTVAMA OTMICE: Toni Abot položio cveće na mesto pogibije talaca
Foto: Reuters

U šoku

AUSTRALIJA ŽALI ZA ŽRTVAMA OTMICE: Toni Abot položio cveće na mesto pogibije talaca

Planeta -
Od rano jutros, veliki broj uplakanih građana polaže bukete cveća ispred kafića Lint, u kojem je otmičar, poreklom iz Irana, juče držao 17 talaca

SIDNEJ - Australijski premijer Toni Abot položio je cveće na improvizovano mesto za sećanje na žrtve otmice koja se juče odigrala u kafiću "Lint" u centru Sidneja, u kojoj je život izgubilo troje ljudi, uključujući otmičara.

Abot je napisao poruku na papiru i mahao okupljenima dok je polagao buket belih cvetova na trgu Martin Plejs, ispred kafića u kojem se juče odigrala 17-časovna drama, prenela je agencija AP. Abotova žena Mardži je takođe položila buket cveća, ali u crvenoj boji.

Premijer Australije je izjavio da je otmičar bio "veoma poremećen čovek", kao i da je bio poznat policiji, ali nije bio na listi mogućih terorista.

Otmičar Man Haron Monis (50), koji je poginuo u razmeni vatre sa policijom, kao i dvoje talaca, "bio je veoma dobro poznat australijskoj federalnoj policiji, ali mislim da nije bio na listi ljudi sumnjivih zbog terorizma", istakao je Abot.

Od rano jutros, veliki broj uplakanih građana polaže bukete cveća ispred kafića "Lint", u kojem je otmičar, poreklom iz Irana, juče držao 17 talaca.

Otmica je okončana tek posle 16 sati, kad je policija upala u lokal i otvorila vatru, pri čemu je poginulo dvoje talaca, kao i napadač. On je, prema rečima premijera, imao "dugačak dosije put nasilnih dela, bio je zaluđen ekstremizmom i mentalno nestabilan". Australijske muslimanske organizacije su u zajedničkom saopštenju osudile čin otmice.

"Odbacujemo svaki pokušaj oduzimanja nevinog života ili izazivanje straha i terora u njihovim srcima", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track