JEZIVO NOVO ORUŽJE DŽIHADISTA: Taktika stara 2.000 godina seje strah! Evo o čemu je reč...
Foto: Reuters

Još iz doba Rimskog carstva

JEZIVO NOVO ORUŽJE DŽIHADISTA: Taktika stara 2.000 godina seje strah! Evo o čemu je reč...

Planeta -
Reč je o taktici koja je zapravo stara hiljadama godina, a prvi su je koristili Iračani u borbi protiv Rimskog carstva

Militanti Islamske države otkrili su svoju najnoviju užasavajuću taktiku - koriste bombe koje sadrže stotine živih škorpiona s ciljem širenja straha među njihovim neprijateljima."Bombe" prepune otrovnih škorpiona bacaju se na gradove i sela, a kada eksplodiraju škorpioni se rasprše i izazivaju paniku među stanovništvom. Reč je o taktici koja je zapravo stara hiljadama godina a korišćena je u borbama koje su se vodile protiv nekadašnjeg Rimskog carstva.Iako bombe sa škorpionima zapravo ne uzrokuju gubitke, imaju dubok psihološki učinak.

Metodi ratovanja Islamske države nailazi su od početka na ogromno zgražavanje svetske javnosti.

Tako je pravu buru u medijima izazvala nedavna vest da je ta teroristička grupa objavila vodič sa uputstvima za hapšenje, kažnjavanje i silovanje žena koje ne veruju u ekstremno tumačenje islama i iznosi opravdanja za silovanje dece.Naslov tog vodiča, koji je 3. decembra objavilo "Odeljenje ISIL za istraživanje i fatvu", glasi "Pitanja i odgovori o uzimanju zarobljenika i robova". Pamflet je na engleski preveo Institut za istraživanje medija na Bliskom istoku, nevladina organizacija sa sedištem u Vašingtonu.

U dokumentu, koji na izopačen način tumači islam, objašnjeno je na koji način se treba ponašati prema zarobljenim ženama, uz opravdanje da su u pitanju nemuslimanke.Ruska televizija podseća da je ISIL otela više od 2.500 žena, dok se još 4.600 vode kao nestale.Prema vodiču, dozvoljeno je silovati robinju čim "dospe u posed", kao i imati seksualni odnos s robinjom koja još nije u pubertetu, ali je sposobna za odnos."Dozvoljeno je tući robinju ako je u pitanju disciplinska mera, ali zabranjeno je lomljenje kostiju, prebijanje iz zadovoljstva ili mučenje. Takođe, zabranjeni su udarci u lice", piše u dokumentu.

Podsetimo, ISIL predvodi "Nevidljivi šeik" Abu Bakr al-Bagdadi za koga se verovalo da je poginuo u napadu američke vojske.

Nedavno se ipak pojavio se audio snimak koji bi trebao da bude dokaz da je samoproglašeni kalif živ i zdrav. U 17-minutnom obraćanju pristalicama, za koje nije jasno kada je snimljeno, al-Bagdadi se ni u jednom trenutku nije osvrnuo na čitavu seriju izveštaja o njegovu navodnom ranjavanju ili pogibiji.

Ali u poruci je spominjao događaje koji su se dogodili nakon vazdušnog napada za koji se govorilo da je za njega bio fatalan pa bi to moglo da znači da je ipak živ.Sumnje u Bagdadijevu smrt podstala je i činjenica da se nakon napada nije pojavio pred svojim pristalicama kako bi potvrdio da je dobro. Poslednji je put Bagdadi u javnosti osvanuo tokom leta.

(Dnevnik.hr/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja