POUBIJALI SVOJE: ISIL smaknuo 100 dobrovoljaca koji su hteli da se vrate kućama
Foto: AP

Raskol

POUBIJALI SVOJE: ISIL smaknuo 100 dobrovoljaca koji su hteli da se vrate kućama

Planeta -
Džihadisti ISIL u Raki rekli su da je stvorena posebna jedinica vojne policije, koja je zadužena za strance koji žele da se povuku

RAKA - ISIL je likvidirao 100 svojih boraca koji su došli iz inostranstva zato što su pokušali da napuste tu terorističku organizaciju i vrate se u svoje zemlje, izjavio je za Fajnenšel tajms pripadnik snaga koje se bore i protiv sirijske vojske i protiv ISIL, prenosi AFP.

Taj pobunjenik, koji je hteo da ostane anoniman a Fajnenšel tajms tvrdi da ga "dobro poznaje",izjavio je da je "proverio tih 100 pogubljenja" stranih džihadista koji su želeli da se povuku iz sukoba.

Džihadisti ISIL u Raki rekli su da je stvorena posebna jedinica vojne policije, koja je zadužena za strance koji žele da se povuku. Odmah je pretreseno više desetina objekata u kojima oni žive i mnogi su pohapšeni.

Britanska štampa tvrdila je sredinom oktobra da je ISIL uhapsio pet Britanaca, tri Francuza, dva Nemca i dva Belgijanca koji su želeli da se vrate u svoje zemlje zato što nisu hteli da se bore protiv sirijskih pobunjenika, nego protiv snaga predsednika Sirije Bašara al Asada.

Jedan britanski džihadista stupio je tada u kontakt s ljudima s londonskog Kings koledža i rekao da 30 do 50 Britanaca želi da se vrati kući, ali boje se hapšenja. On je govorio u ime svih.

Od početka kampanje vazdušnih udara u avgustu, ISIL je izgubio deo osvojenog područja i priličan broj vojnika. Izvedeno je oko 2.000 vazdušnih udara, u kojima je ubijeno oko 500 ljudi, većinom džihadista, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja