ISLAMSKA DRŽAVA NA KOLENIMA: Kurdi dobijaju rat i slave veliku pobedu!
Foto: Reuters

Krah džihadista

ISLAMSKA DRŽAVA NA KOLENIMA: Kurdi dobijaju rat i slave veliku pobedu!

Planeta -
Moral među članovima IS je na sve nižem nivou. Borci se pripremaju za odlazak sa ratišta, ali takve pokušaje vođe surovo kažnjavaju

Islamska država (IS) sve lošije stoji na raznim ratištima u Iraku, a problema imaju i u Siriji. Sve je to uticalo na moral među džihadistima koji su, kako prenosi Fajnenšel Tajms, počeli da pripremaju odlazak iz redova IS-a.Ipak, zapovednici su takav pokušaj odlučili da odmah, i to brutalno kako oni znaju, zaustave i saseku u korenu. Potvrđena je tako informacija da je u sirijskom gradu Raki, koji se smatra formalnim sedištem IS-a, ubijeno čak 100 boraca koji su stigli sa svih strana sveta da bi se borili za “slavu kalifata”.Sve se činilo dobro dok su osvajali gradove, ubijali nedužne civile i trgovali zarobljenim ženama.

Borci IS
Borci IS

Ipak, kako je stanje na ratištu počelo da se obrće, pre svega formiranjem međunarodne koalicije koja je počela s napadima iz vazduha na položaje IS-a koji još od kraja leta nije mogao da osvoji grad Kobane na granici s Turskom, tako je i interes stranaca za borbu počeo da splašnjava.

IS je, pak, prošle nedelje pretrpeo izuzetno težak poraz kad su kurdske snage uspele da razbiju njihovu blokadu planine Sindžar i tako da dođu do nekoliko hiljada Jazida koji su tamo bili mesecima u obruču.

Naime, ta se specifična etničko-religijska grupa našla na udaru džihadista početkom avgusta i kad je postalo jasno da će doživeti genocid, SAD se uključio u vojne udare iz vazduha. Nakon toga su kurdske snage dobile potrebnu vojnu opremu i vojne savetnike iz SAD i Velike Britanije te su odbacili IS iz blizine grada Irbila, a zatim im preoteli i branu kod Mosula.

Snimak iz aviona koalicionih snaga, Foto: AP
Snimak iz aviona koalicionih snaga, Foto: AP

Potom su iračke snage, potpomognute iranskim, uspele da izbace IS iz nekoliko desetina gradova i sela u blizini glavnoga grada Bagdada. Trenutno traju borbe za jazidski grad Sindžar, a prema kurdskim izvorima, nije uopšte upitno da će i iz njega oterati džihadiste. U Siriji, pak, IS nikako da osvoji Kobane, a nema ni većih uspeha oko grada Alepa.Šef iračkih Kurda Masud Barzani je u nedelju slavio pobedu ostvarenu poslednih dana nad Islamskom državom (IS) i posetio planinu Sindžar, koju su džihadisti mesecima držali pod opsadom."Tokom poslednjih 48 sati pešmerge su otvorili glavne puteve do planine Sindžar", rekao je Barzani o velikoj ofanzivi koju je u sredu pokrenulo oko 8.000 kurdskih boraca.Uz podršku vazdušnih udara međunarodne koalicije uspeli su da razbiju višemesečnu opsadu džihadista IS-a i tako im zadali jake udarce u toj regiji koja graniči sa Sirijom.Barzani je rekao da se nisu nadali svim tim pobedama i rekao da je veliki deo centra grada Sindžar takođe oslobođen.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednik autonomne regije Kurdistan je rekao da bi pešmerge mogle učestvovati u budućoj operaciji oslobađanja Mosula, drugog grada Iraka koji je od juna u rukama IS."Učestvovaćemoako ako to iračka vlada traži i svakako ćemo postaviti naše uslove", dodao je.Ofanziva na planinu Sindžar, najveća koje su vodile kurdske snage protiv IS, oslobodila je puteve za pomoć stotinama civila.Tom ofanzivom su Kurdi zauzeli 700 kvadratnih kilometara teritorije i pojačali uticaj na severu zemlje.

http://www.youtube.com/watch?v=XYFBTrYzeI8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track