VIKILIKS RAZOTKRIO: Ovako CIA savetuje svoje špijune koji operišu u Evropskoj uniji
Foto: Rojters I Printskrin

Objavljena tajna dokumenta

VIKILIKS RAZOTKRIO: Ovako CIA savetuje svoje špijune koji operišu u Evropskoj uniji

Planeta -
Ne smete da izgledate neuredno kad putujete s diplomatskim pasošem i ne smete da plaćate gotovinom, samo su neka uputstva koje CIA daje svojim ljudima

Vikiliks je objavio dokumente CIA iz 2011. i 2012. sa oznakom "NOFORN", što znači da se ne smeju deliti s tajnim službama savezničkih zemalja, a u kojima su uputstva te američke agencije njenim špijunima koji operišu u zemljama Evropske unije.

U ta dva dokumenta je niz saveta za neprimećen prelazak preko granice izbegavanje detaljne kontrole na aerodromima i graničnim prelazima.

Neka uputstva su logična, kao što je ono da se karta u jednom pravcu ne plaća gotovinom ako se uzima dan pre leta. CIA takođe savetuje svoje špijune da se drže uvjerljive priče.

"Jednom prilikom agenti bezbednosti na jednom evropskom aerodromu detaljno su prokontrolisali agenta CIA. Njegov prilično nemaran izgled bio je u suprotnosti s diplomatskim pasošem koji je imao, zbog čega je kontrola bila detaljnija nego inače. Dok su pretraživali njegove putne torbe, ustanovljeno je da sadrže tragove tragove eksploziva. Agent je ubedljivo ponovio da se bavi antiterorizmom i dozvoljeno mu je da nastavi putovanje", navodi se u tekstu.

"Za preživljavanje je veoma važna ubedljiva i suvisla priča, koja omogućava da se izbegnu detaljna istraga i ispitivanje", navodi se u uputstvima.

Jedan od dokumenata pokazuje da je CIA zabrinuta i zbog toga što je EU uvela biometrijsku kontrolu za osobe koje imaju američko državljanstvo, što špijunima otežava život kad putuju s falsifikovanim dokumentima.

Ovo je druga serija dokumenata američke Centralne obavetšajne agencije koju je objavio Vikiliks.

"U vreme Bušove administracije CIA je obavljala otmice u evropskim državama, među kojima su bile Italija i Švedska. Uputstva ukazuju na to da špijuni agencije i za vreme Obamine administracije prelaze granice EU i nastavljaju s tajnim operacijama u zemljama članicama EU", piše osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž.

Vikiliks je 2010. objavio oko 250.000 američkih diplomatskih poruka i 500.000 vojnih izveštaja s oznakom vojne tajne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track