LAVROV: Napori Kijeva da uđe u NATO opasni za evropsku bezbednost
Foto: Reuters

Upozorenje

LAVROV: Napori Kijeva da uđe u NATO opasni za evropsku bezbednost

Planeta -
Ima nekolicina zapadnih zemlja koje žele da se održi kriza u Ukrajini i da se pojača konfrotacija između Ukrajine i Rusije, uključujući i kroz provokativne napore ka članstvu u Alijansi, kaže šef ruske diplomatije

MOSKVA - Napori Kijeva da se pridruži NATO opasni su ne samo za Ukrajinu, već i evropsku bezbednost, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Ima nekolicina zapadnih zemlja koje žele da se održi kriza u Ukrajini i da se pojača konfrotacija između Ukrajine i Rusije, uključujući i kroz provokativne napore ka članstvu u Alijansi", rekao je Lavrov, javlja Rojters.

Lavrov je i pre dva dana ocenio da je usvajanje zakona o ukidanju vanblokovskog statusa Ukrajine kontraproduktivno i da samo jača konfrontaciju.Ukrajinski parlament je u utorak usvojio zakon o ukidanju statusa vojne neutralnosti te zemlje i pokretanju napora za priključivanje NATO.

U sedištu NATO su oprezno reagovali na napuštanje politike neutralnosti i želju Ukrajine da se priključi paktu, ukazujući da Ukrajina pre prijema mora da ispuni niz uslova i kriterijuma. Za taj predlog zakona, koji je inicijativa aktuelnog predsednika Petra Porošenka, glasalo je 303 poslanika ukrajinskog parlamenta, što je 77 glasova više od minimuma potrebnog za usvajanje predloga, dok je samo osam poslanika glasalo protiv.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja