Pilotu Crvene armije 25 godina zatvora
Foto: REUTERS

Najveći švercer oružja

Pilotu Crvene armije 25 godina zatvora

Planeta -
Viktor But proglašen je krivim da je švercovao oružje za pobunjenike u Kolumbiji, Al Kaidu, talibane i bio je glavni snabdevač svih strana u skoro svim afričkim sukobima

NJUJORK - Rus Viktor But, koji je u novembru 2011. proglašen krivim za šverc oružja za pobunjenike u Kolumbiji, osuđen je u četvrtak u Njujorku na 25 godina zatvora.

Iako je tužilaštvo tražilo doživotnu robiju, sudija Šira Šajndlin ocenila je da je 25 godina zatvora "dovoljno" imajući u vidu "jedinstvene okolnosti" slučaja.

Ona je istakla da je ruski trgovac oružjem uhapšen 2008. u Tajlandu i izručen SAD 2010. posle dvogodišnje sudske bitke, "iskoristio priliku koja mu se ponudila da zaradi".

"Nema nikakvog dokaza da je želeo da se aktivno angažuje u nekoj terorističkoj organizaciji", kazala je sudija i dodala da je But prodavao oružje "najsurovijim i najnasilnijim režimima na svetu".Bivši pilot Crvene armije bio je inspiracija za film "Gospodar rata" sa Nikolasom Kejdžom.

"Nisam kriv, nikada nisam nameravao da bilo koga ubijem, nikada nisam nameravao da prodam oružje bilo kome, Bog zna da je to istina", kazao je But pred donošenje presude.

SAD Buta smatraju jednim od najvećih švercera oružja u svetu.U optužnici protiv njega pored ostalog piše da je prodavao oružje i protivavionske projektile Revolucionarnim oružanim snagama u Kolumbiji (FARK), koje su nameravale da ih koriste za napad na američke državljane.

But je prodavao oružje Al Kaidi, talibanima i bio je glavni snabdevač svih strana u skoro svim afričkim sukobima.Uhapšen je u 2008. Bangkoku nakon tajne operacije u kojoj se jedan američki špijun predstavio kao kolumbijski pobunjenik.

Sudija je istakla da u trenutku hapšenja nije bilo dokaza da je But u tom trenutku bio umešan u trgovinu oružjem, kao ni elemenata da je želeo da ubija Amerikance.

Moskva osuđuje presudu Presuda američkog suda kojom je ruski državljanin Viktor But osuđen na višegodišnju kaznu zatvora je neprihvatljiva, neosnovana i nepravedna, istakao je komesar ruskog Ministarstva spoljnih poslova za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava Konstantin Dolgov.Slučaj Viktora Buta će biti među prirotetima Moske u rusko-američkim odnosima, istaknuto je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, prenosi agencija Irar TASS.U izjavi MIP-a se naglašava da to nije prvi put da američki sudovi neosnovano, i bez dokaza, osuđuju ruske državljane, prenosi agencija Itar TASS.U Moskvi se podseća da je But proglašen "trgovcem smrću" pre nego što je i izveden pred delioce ptravde, da je zapravo unapred bio proglašen krivim i osuđen.Moskva će uložiti neophodne napore kako bi vratila Buta u Rusiju koristeći sve diplomatske i pravne mogućnosti.Advokat Albert Dajan, koji brani Buta, koji je osuđen i na novčanu kaznu od 15 miliona dolara, najavio je žalbu na presudu, javio je Itar-TASS."Nameravamo da se žalimo, ako bude potrebno i Vrhovnom sudu SAD", rekao je Dajan po izricanju presude.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track