(VIDEO) ŽIVI GORELI: 5 mrtvih, 473 spaseno sa zapaljenog trajekta uz nadljudske napore
Foto: AP

Dramatično spasavanje

(VIDEO) ŽIVI GORELI: 5 mrtvih, 473 spaseno sa zapaljenog trajekta uz nadljudske napore

Planeta -
Grčki trajekt je pod italijanskom zastavom plovio od Patrosa u zapadnoj Grčkoj do Ankone u Italiji sa 478 putnika i članova posade i više od 200 vozila kada se zapalio

BARI - Svi preživeli putnici i članovi posade grčkog trajekta na kojem je izbio požar dok je plovio od grčke do italijanske obale, spaseno je, javlja CNN.

Pretnodno je grčka obalska straža javila da je pet ljudi izgubilo život i da je do sada 391 osoba od 478, koliko ih je bilo na trajektu, spasena.

Jedan Grk preminuo je u nedelju kada je upao u vodu dok je pokušavao da uđe u spasilački čamac, a danas su pronađene još četiri žrtve nesreće, prenela je agencija AP. Od 478 putnika i članova posade do sada je spasena 391 osoba.

Tužilaštvo u italijanskoj luci Bari danas je otvorilo krivičnu istragu o tome kako je došlo do požara na trajektu "Norman Atlantik". Tužilaštvo će ispitati da li je nemar doprineo nesreći, a italijanski vlasnik broda insistira na tvrdnji da je plovilo bilo u potpunosti ispravno i da je prošlo 19. decembra tehnički pregled, uključujući i izlaze u slučaju opasnosti.

Akcija spasavanja još traje, 161 osoba je još na trajektu (Foto: AP)

Jedan od preživelih koji je stigao danas u Italiju rekao je da je osoblje bilo potpuno nepripremljeno da se nosi sa situacijom i da organizuje evakuaciju.

Teretni brod sa 49 evakuisanih, uključujući četvoro dece, stigao je jutros u italijansku luku Bari i to je prva veća grupa koja je pristigla na kopno, prenela je agencija AP.

Brod je noćas pokušao da pristane u Brindisi, ali morao je da nastavi za Bari (Foto: AP)
Brod je noćas pokušao da pristane u Brindisi, ali morao je da nastavi za Bari (Foto: AP)

Brod je pristigao na obalu posle noćašnjeg pokušaja da pristane u Brindisi, ali zbog nemirnog mora došlo je do promene plana.

Na trajektu je ukupno bilo 478 putnika i članova posade (Foto: AP)
Na trajektu je ukupno bilo 478 putnika i članova posade (Foto: AP)

Trajekt je pod italijanskom zastavom plovio pod ovlašćenjem grčkog trajektnog operatera "Anek Lines" od Patrosa u zapadnoj Grčkoj do Ankone u Italiji sa 478 putnika i članova posade i više od 200 vozila kada se zapalio, navela je agencija Rojters.

Jutros je spaseno 49 osoba (Foto: AP)
Jutros je spaseno 49 osoba (Foto: AP)

Posle prvobitnih napora spasilačkih brodova da priđu zapaljenom trajektu usled loših vremenskih uslova, italijanski i grčki helikopteri su započeli u nedelju popodne otežanu operaciju prebacivanja putnika sa trajekta na desetak obližnjih brodova.

http://www.youtube.com/watch?v=gUnDY-wrS5E

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track