(VIDEO) ZBOG FINANSIJSKE PREVARE: Navaljni osuđen uslovno na tri i po godine zatvora
Foto: AP

Dobro je prošao

(VIDEO) ZBOG FINANSIJSKE PREVARE: Navaljni osuđen uslovno na tri i po godine zatvora

Planeta -
Ruski opozicionar pozvao građane na proteste. On i njegov brat optuženji su da su francusku kozmetičku kompaniju Iv Roše prevarili za gotovo 27 miliona rubalja

MOSKVA - Sud u Moskvi osudio je danas oštrog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog na uslovnu kaznu zatvora od tri i po godine, dok je njegov brat Oleg dobio zatvorsku kaznu u istom trajanju, ali ne uslovnu, zbog pronevere novca.

"Zar vas nije sramota zbog ovoga što radite? Zašto ga stavljate u zatvor? Da biste mene kaznili još jače", upitao je Navaljni sudiju Jelenu Korobčenko. Navaljni, koji je predvodio demonstracije protiv predsednika Rusije Vladimira Putina 2011. i 2012, pozvao je ispred sudnice svoje pristalice da izađu na ulice i sruše "režim".

"Ovaj režim nema prava da postoji, mora biti uništen", rekao Navaljni, a prenose svetske agencije. "Pozivam sve da izađu na ulice danas", rekao je on.

Presuda je trebalo da bude izrečena sledećeg meseca, ali je sud neočekivano juče saopštio da će danas izreći presudu što je izazvalo spekulacije da se sud odlučio na taj korak kako bi se izbegli protesti koje su najavile njegove pristalice.

"Ne znam ni za jedan drugi slučaj da je izricanje presude pomereno unapred", izjavila je za AFP advokat Navaljnog Olga Mihailova.

Navaljni je zajedno sa bratom Olegom optužen da je francusku kozmetičku kompaniju "Iv Roše" prevario za gotovo 27 miliona rubalja (više od pola miliona dolara), iako ta firma tvrdi da nije pretrpela nikakvu štetu. Tužilaštvo je tražilo za njega zatvorsku kaznu od deset godina.

Navaljni, koji se nalazi u kućnom pritvoru do izricanja pravosnažne presude, u odvojenom procesu osuđen je u na zatvorsku kaznu od pet godina zatvora.

http://www.youtube.com/watch?v=qWSdzxr5iL4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track