GRMELO I SEVALO: Ovo su bile najspektakularnije vežbe ruske vojske u 2014.
Foto: Printscreen TV Zvezda

Rusija pokazala mišiće

GRMELO I SEVALO: Ovo su bile najspektakularnije vežbe ruske vojske u 2014.

Planeta -
Ubedljivo najobimnija bila je vežba Vastok-2014, a vi izaberite svog favorita

MOSKVA - Armija Ruske Federacije izlazila je protekle godine na niz vojnih vežbi i provera borbene gotovosti, koje su zbog masovnosti i činjenice da su se više puta odvijale duž granice s Ukrajinom, rastrzanom građanskim ratom, privlačile veliku pažnju javnosti.

Ruski TV kanal Zvezda izdvojio je u posebnoj emisiji najspektakularnije vežbe s najviše pucanja.

Između ostalih, tu je paljba s raketne nuklearne krstarice "Petar Veliki", koja je 20. novembra u Barencovom moru oprobala sve svoje kapacitete posle velikog remonta.

Foto: Printscreen TV Zvezda
Foto: Printscreen TV Zvezda

Cele godine u 201. vojnoj bazi u Tadžikistanu trajala je borbena obuka, a najatraktivnije bile su one u oktobru na poligonu Ljaur. Vojnici su vežbali zaustavljanje i razbijanje napada uz pomoć tenkova, samohodnih topova i minobacača.

Na poligonu Telemba u Burjatiji u aprilu je sve treštalo od vežbi hiljadu vojnika protivvazdušne odbrane, koji su uvežbavali obaranje neprijateljskih aviona i helikobtera.

Kako ne spomenuti uspešno lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa "bulava" sa nuklearne podmornice "Aleksandar Nevski" 28. novembra u Barencovom moru? Spektakl.

U septembru održe zajedničke vežbe armija Rusije i Indije. Protivavionski raketni sistemi S-400, S-300, "buk" i "pancir-S1" učestvovali su u masovnom udaru na zamišljenog protivnika.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je 8. maja masovne vežbe Oružanih snaga Ruske Federacije. Raketne sange, artiljerija, avijacija i PVO prvo su se pokazale u odbijanju raketnog napada neprijateljskih snaga, a zatim su izvele masovni raketni udar snagama nuklearnog zastrašivanja. S kosmodroma "Pleseck" lansirana je interkontinentalna raketa "topol", koja je uspešno dostigla cilj na Kamčatki.

Lansiranje
Lansiranje

U septembru su brodovi Severne flote ruske mornarice izvele masovne vežbe na ruskom Arktiku. Zadatak im je bio da odbiju napad s mora i iz vazduna na Novosibirska ostrva, pa je treštalo od paljbe lovca na podmornice "Admirala Levčenka" i priobalnog raketnog kompleksa "pancir-S1".

Međutim, ubedljivo najobimnija vežba bila je "Vastok-2014" od 19-25 septembra. Poligone u Istočnom vojnom okrugu preplavilo je 100.000 vojnika, 1.500 tenkova, 120 aviona i 70 ratnih brodova. Potrošili su oko 10.000 tona raketa i municije, goriva i drugih materijalnih sredstava. Vežbe je nadgledao ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je raportirao predsedniku zemlje da su manevri bili uspešni.

http://www.youtube.com/watch?v=cS2ZAH22Q3w

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track