BLIŽI LI SE KRAJ ISLAMSKE DRŽAVE: U redove džihadista uvukla se ebola!
Foto: AP

Preti im nevidljivi neprijatelj

BLIŽI LI SE KRAJ ISLAMSKE DRŽAVE: U redove džihadista uvukla se ebola!

Planeta -
Bolest u Mosul doneli su borci koji su u na Bliski istok stigli iz zemalja koje je već zahvatio ovaj smrtonosnui virus od koga je u Africi već umrlo više od 8.000 ljudi

MOSUL – Iako su stalna meta vazdušnih napada SAD i njenih saveznika Islamska država ovih dana dobila je novog “ nevidljivog” neprijatelja, jer se po rečima malobrojnih novinarskih ekipa koji su uspeli da budu u njihovim redovima, među džihadiste se uvukao opaki virus koji po simptomima izgleda kao ebola.

Zbog ovih informacija istragu je pokrenula i Svetska zdravstvena odrganizacija koja sada proverava navode i informacije da li su teroristi zaista zaraženi ebolom pojavili u bolnici u Mosulu koji inače pripadnici Islamske države drže u svojim rukama.

Takođe, ne zna se jesu li preživeli lekari u Mosulu opremljeni za testiranje ebole ili dovoljno obučeni za lečenje i sprečavanje širenja opakog virusa. Za sada Irački mediji pišu da su bolest doneli borci iz Zapadne Afrike koji su došli da se bore u redovima ISIL-a.

Za sada se nagađa da su samo nekolicina boraca stiglo na Bliski istok iz Zapadne Afrike gde je došlo do epidemije ebole, a većina je stigla gde nije zabeležena nikakva zaraza.

Ukoliko se ova informacija pokaže tačnom to bi značilo najavu katastrofe na teritoriji koju kontrolišu pripadnici ISIL-a, s obzirom da imaju veoma rigidni stav protiv zapadne medicine i nauke.

Stručnjaci već nagađaju u slučaju da se potvrde navodi o pojavi ebole na teritoriji koju kontroliše ISIl to bi mogao označiti početak kraja projekta ove terorističke organizacije.

Zanimljivo je i to da je ova orgabizacija nekoliko puta već pretila zapadnim zemljama da će upravo ebolu upotrebiti kao biološko oružje u borbi.

( Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track