MISTERIJA LETA QZ8501: Avion Er Azije nije ni imao dozvolu da leti na dan nesreće!
Foto: AP

Nesreća ili zločin?

MISTERIJA LETA QZ8501: Avion Er Azije nije ni imao dozvolu da leti na dan nesreće!

Planeta -
Er Azija pred gubitkom dozvole za rad u Indoneziji ako se ispostavi da avion na kobnom letu nije imao dozvolu da leti

Avion kompanije "Er Azija" na letu QZ8501 koji se 28. decembra srušio u Javansko more nije imao dozvolu Ministarstva transporta Indonezije da leti tog dana, saopšteno je iz tog ministarstva.

Indonežansko Ministarstvo transporta zasad je obustavilo sve letove "Er Azije" na liniji Surabaja-Singapur, ali na tome neće ostati, javlja Skaj njuz. Tom malezijskom avio-prevozniku moglo bi da bude zabranjeno da leti u Indoneziji.

Osim toga, "Er Azija" bi mogla da bude optužena i za to što pilot nije tražio izveštaj meteorologa pre nego što je uzleteo. Tu tvrdnju izneo je indonežanski ministar transporta Ignasijus Jonan, ali ubrzo su mu odgovorili indonežanski piloti, koji tvrde da su te optužbe neosnovane. U otvorenom pismu medijima piloti navode da ministar izmišlja i da brifing pilota o vremenu nije deo obavezne procedure za pilote.

Zasad se smatra da je upravo loše vreme umnogome doprinelo tragediji aviona.

"Sasvim je jasno da su prekršeni propisi jer avion nije imao dozvolu za let", rekao je direktor za avio-saobraćaj pri Ministarstvu transporta Đoko Murjatmođo dodajući da se istražuje ko je dao dozvolu da se ovaj avion upošte odlepi od piste. On podseća da se letovi na liniji Surabaja-Singapur obavljaju ponedeljkom, utorkom, četvrtkom i subotom, a nesreća se dogodila u nedelju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track