EKSKLUZIVNO ZA KURIR SA KRIMA: Ostali smo bez struje, telefona, ali i nade!

Život je sve teži

EKSKLUZIVNO ZA KURIR SA KRIMA: Ostali smo bez struje, telefona, ali i nade!

Planeta -
Već drugi put nam isključuju električnu energiju, i to usred zime. Pravdaju se glupim razlozima, ali je to zapravo kazna za pripajanje Rusiji, priča Jevgenija Bragina (82) s Krima

KRIM - Ukrajina nam već drugi put isključuje struju, i to usred zime! Pravdaju se glupim razlozima, a svi znamo da je ovo politički potez jer smo glasali za pripajanje Rusiji. Zar je to razlog da nas ostave da se smrzavamo? Da deca, stari i bolesni borave u hladnim prostorijama, da i u dnevnoj sobi sedimo u jaknama?Ovako, ekskluzivno za Kurir, o problemima s kojima se posle referenduma u svakodnevnom životu susreću građani Krima počinje priču Jevgenija Bragina (82) iz Jalte, turističkog grada na samom jugu Krima.

Blokada... Zabranjen je i saobraćaj između Krima i Ukrajine
Blokada... Zabranjen je i saobraćaj između Krima i Ukrajine

Bez prevozaU turbulentnom periodu kroz koji je prošla Ukrajina stekao se utisak da je Krim prošao najbolje, budući da tamo nije bilo većih sukoba. Međutim, stanovnici Republike Krim tvrde da se njihovi problemi svakim danom umnožavaju.- Gradski prevoz uglavnom čine trolejbusi, koji, naravno, ne mogu da rade bez struje, pa ovako stara moram da pešačim svaki dan. Srećom, u većini kuća se makar kuva i voda greje na gas. Ukrajinski provajderi su nam ukinuli i fiksne telefone i mobilnu mrežu, a na ruske brojeve ne možemo da se prebacimo za jedan dan pa smo kao hendikepirani. Nedavno su zatvorili sve menjačnice, sada pare možete da zamenite samo u bankama, uz neke sulude provizije - žali se ova penzionerka.Mnoga preduzeća, prodavnice i ugostiteljske objekte u ovom mestu, nekad poznatom samo po lepoti morske obale, držali su biznismeni iz Kijeva, koji su sada povukli sav svoj kapital.- Radila sam u frizerskom salonu deset godina, ali gazdarica iz Kijeva ga je sada zatvorila, kaže da ima previše papirologije i da joj se ne isplati da i dalje radi ovde. Masovno se zatvaraju prodavnice i ljudi gube posao, da ne govorim o onima čije su firme bile vezane za prestonicu - kaže Olga Violova (45), čiji je sin na poslednjoj godini Ukrajinskog državnog instituta i još ne zna šta će biti s njegovim studijama.

Otežan život... Jevgenija Bragina
Otežan život... Jevgenija Bragina

Gašenje firmiTakozvani prelazni period, za vreme kog je ekonomski, finansijski, kreditni i pravni sistem Krima trebalo da bude usklađen sa zakonima Ruske Federacije, zvanično se završio 1. januara. Nezvanično, građanima tek predstoji dugačak proces prilagođavanja.- Odahnuli smo kad smo izbegli krvoproliće na ulicama, koje je, nažalost, zadesilo neke druge krajeve Ukrajine. Odvajkada na ovim prostorima preovlađuju Rusi i mislili smo da će se sve dobro završiti, ali sad vidimo da naši problemi tek počinju - pesimistična je Violova.

ObjašnjenjePREKORAČENJE POTROŠNJEUkrajina često isključuje struju Krimu, a kad god vlasti ovog poluostrva optuže Kijev za pritisak, dobiju odgovor da je razlog isključenja prekoračenje utvrđenih ograničenja potrošnje. Portparolka ukrajinskog ministarstva energetike Ana Dutka rekla je da su „netačne glasine da je Krim isključen iz isporuka električne energije s kopnenog dela Ukrajine“. Krim uglavnom zavisi od isporuka struje iz Ukrajine, pa su najavljene isporuke uglja i struje iz Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja