RUSKI ZAKON O SAOBRAĆAJU: Transvestitima, pedofilima, voajerima... zabranjeno da voze
Foto: RT

Dosta je bilo

RUSKI ZAKON O SAOBRAĆAJU: Transvestitima, pedofilima, voajerima... zabranjeno da voze

Planeta -
Zanimljivo je da su odmah pokrenute brojne kritike grupa i aktivista za odbranu ljudskih prava

Rusija je usvojila novi zakon kojim se transvestitima i transseksualcima zabranjuje upravljanje automobilima, pokrenuvši tom odlukom brojne kritike grupa i aktivista za obranu ljudskih prava.

Zakon je na snagu stupio početkom nedelje i njime se zabranjuje upravljanje automobilom svim osobama koje "imaju psihičkih problema i problema s ponašanjem", a među njima su i "problemi koji se odnose na izbor pola i na seksualne orijentacije".

Na popisu osoba kojima će upravljanje automobilima biti zabranjeno su transvestiti, transseksualci, fetišisti, pedofili, egzibicionisti, voajeri i sadomazohisti. Zakon, kojega je svrha smanjiti broj poginulih u prometnih nesrećama, podstaklo je oštre kritike ruskih aktivista za obranu ljudskih prava.

"Ne shvatam zašto fetišisti, kleptomani i transseksualci ne smeju da voze automobil", napisala je na svom blogu Elena Masjuk, članica Veća za ljudska prava. "Ovo je kršenje ljudskih prava ruskih građana".

Udruženje ruskih advokata specijalizovanih za ljudska prava smatra da zakonom vlasti zadiru u privatni život građana i da je zakon u suprotnosti s međunarodnim i ruskim zakonima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track