DRUGI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA: Građani Hrvatske biraju između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kita
Foto: Beta

Ponovo na birališta

DRUGI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA: Građani Hrvatske biraju između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kita

Planeta -
Birališta su otvorena u sedam časova, biće zatvorena 12 sati kasnije, a biračko pravo će moća da iskoristi oko 3,8 miliona hrvatskih građana

U Hrvatskoj se danas održava drugi krug predsedničkih izbora, a građani će se opredeljivati između aktuelnog predsednika Ive Josipovića (SDP) i Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje najuticajnije hrvatske opozicione stranke, desno orijentisane Hrvatske demokratske zajednice.

Državna izborna komisija saopštila je danas da se izbori za predsednika Hrvatske sprovode bez ikakvih problema, a tako je i u inostranstvu.To su šesti po redu predsednički izbori u nezavisnoj Hrvatskoj, a prema istraživanjima javnog mnjenja kandidati vode "mrtvu trku", te se stoga oni smatraju istorijskim i najneizvesnijim do sada.

Birališta su otvorena u sedam časova, biće zatvorena 12 sati kasnije, a biračko pravo će moća da iskoristi oko 3,8 miliona hrvatskih građana.

Kolinda Grabar KitarovićKljučna reč predizborne kampanje bila je zajedništvo - Grabar Kitarović traži da "već jednom prestanu podele" i naciju poziva na obnovu jedinstva iz devedesetih, dok Josipović svoju politiku sažima u kratkoj proklamaciji da želi biti predsednik svih građana. Josipović poručuje da je "spreman za pobedu, a Hrvatska za novu eru politike" i uveren je da će njegova pobeda označiti i kraj duge političke blokade i krize i biti pobeda tolerantne i demokratske Hrvatske. Kakav god bio ishod", kazao je, "poštovaće zrelost i kapacitet hrvatske političke javnosti".

Ukoliko uspe da u finišu izbora pobedi Josipovića, Grabar Kitarović bi bila prva predsednica u istoriji Hrvatske.

Građanima je obećala rešavanje privredne, socijalne i sveukupne situacije u Hrvatskoj. Poručila je da bi uslovila put Srbije u Evropsku uniju i za razliku od Josipovića, smatra da Hrvatskoj nisu potrebni novi temelji, ni novi Ustav, pa ni takozvana Druga Republika, jer su, kaže, temelji Hrvatske čvrsti i neuništivi, ukorenjeni u Domovinskom ratu.

Izbore prati gotovo 22.000 posmatrača, najviše u poslednjih nekoliko izbornih ciklusa. Inače, u prvom krugu iz predsedničke trke su ispali Sinčić i sa 6,30 odsto glasova, kao čertvrtoplasirani Milan Kujundžić - kandidat Saveza za Hrvatsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track