(VIDEO) HRVATSKA DOBILA PRVU PREDSEDNICU: Kolinda Grabar Kitarović slavi pobedu
Foto: Printscreen

Pobeda

(VIDEO) HRVATSKA DOBILA PRVU PREDSEDNICU: Kolinda Grabar Kitarović slavi pobedu

Planeta -
Zvanični rezultati tek treba da budu proglašeni, ali Kolinda Grabar Kitarović obratila se naciji kao predsednica i obećala prosperitet, a aktuelni predsednik Ivo Josipović čestitao joj je pobedu

ZAGREB - Zvanični rezultati predsedničkih izbora u Hrvatskoj biće najranije sutra zvanično objavljeni, ali kandidatkinja HDZ Kolinda Grabar Kitarović uveliko slavi pobedu, koju joj je priznao i njen rival, još aktuelni predsednik Ivo Josipović.

Glasovi se još prebrojavaju, a prema poslednjim izveštajima Kolinda Grabar Kitarović vodi sa 50,39 odsto. Njen rival, aktuelni predsednik Ivo Josipović, osvojio je 49,61 odstvo glasova. Ostalo je da se prebroji nekoliko hiljada glasačkih listića, međutim, svi se slažu da to neće bitno promeniti odnos snaga.

22.54 - "Kad sam krenula u ovu bitku, kad sam prihvatila tu čast od HDZ, i posebno gospodina Tomislava Karamnka, mnogi su mi govorili 'šta ti to treba, ulaziš u bitku koju ćeš izgubiti'. Ali ja se ne predajem i ne dam se! Radićemo za Hrvatsku! Hrvatska će biti među najbogatijim zemljama EU i to vam obećavam večeras!", kazala je Kolinda Grabar Kitarović u prvom pobedničkom obraćanju naciji.

"Idemo zajedno dalje za bolju Hrvatsku", rekla je ona i zahvalila svima koji su je podržali.

Kolinda Grabar Kitarović: Prvo zvanično obraćanje prve hrvatske predsednice (Foto: Printscreen)
Kolinda Grabar Kitarović: Prvo zvanično obraćanje prve hrvatske predsednice (Foto: Printscreen)

Buduća predsednica Hrvatske dala je tri obećanja u pobedničkoj noći: da će od prve sekunde raditi za Hrvatsku i da se neće odvajati od naroda, da će zemlja nastaviti dalje jedinstveno, bez podela, i da će u potpunosti primeniti svoj program za bolju Hrvatsku - od ekonomskog rasta i razvoja, do socijalne stabilnosti i dostojanstvenog života.

22.50 - Imamo predsednicu, objavio je predsednik HDZ Tomislav Karamanko.

Ivo Josipović čestitao pobedu novoj predsednikci Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović (Foto: Printscreen)

22.40 - "Čestitam novoizabranoj predsjednici gospođi Kitarović", rekao je još uvek aktuelni predsednik Hrvatske Ivo Josipović u svom štabu. "Imali smo napornu kampanju, sučeljavanja, oponiranje, ali demokratija je pobedila. Gospođa Kolinda Grabar Kitarović je pobedila u demokratskoj izbornoj trci i čestitam joj pobedu", izjavio je on i zahvalio se svima koji su ga podržali i pozvao sve da i dalje rade za dobrobit zemlje.

Vesna Pusić (Foto: Fonet/AP)
Vesna Pusić (Foto: Fonet/AP)

22.36 - "Žao mi je, ali izbori su izbori. Kandidat kog sam podržavala je Josipović, ali ako se rezultati DIK zadrže, čestitam joj na pobedi i moraće da promeniti svoju politiku. Neće moći da bude predstavnica najkonzervativnijeg dela HDZ. Moraće da ujedini zemlju", kaže šefica diplomatije Hrvatske Vesna Pusić.

Slavlje u izbornom štabu HDZ (Foto: Printscreen)
Slavlje u izbornom štabu HDZ (Foto: Printscreen)

22.23 - Posle 99,06 odsto obrađenih glasova, prednost Kolinde Grabar Kitarović se malo istopila i sada iznosi 50,40 odsto, ali svi se slažu da je njena pobeda izvesna. Razlika između nje i zvanično još aktuelnog predsednika Hrvatske Ive Josipovića je oko 17.000 glasova.

22.10 - U gradiću Dražice, rodnom mestu prve hrvatske presednice Kolinde Grabar Kitarović, počeo je slavljenički vatromet.

22.01 - Predsednik Državne izborne komisije Branko Hrvatin saopštio je da je na osnovu 97,55 odsto glasova rezultat sledeći: Kolinda Grabar Kitarović 50,54 odsto, Ivo Josipović 49,46 odsto.

22.00 - Kolinda Grabar Kitarović 50,44 odsto glasova, Ivo Josipović 49,46.

Mate Granić: Sve je jasno (Foto Printscreen)
Mate Granić: Sve je jasno (Foto Printscreen)

21.56 - Bivši šef hrvatske diplomatije Mate Granić izjavio je u štabu HDZ da je sadašnja vlada stvarno teret i da misli da je jasno da Hrvatska sada ima novu predsednicu.

"Sjajan rezultat, dobili smo profesionalnu, kompetentnu, socijalno osetljivu predsednicu koja ima sjajne odnose sa svetom i koja će se držati svojih obećanja, a to znači da će povesti Hrvatsku u promene i prema boljem životu", kazao je Granić.

Zoran Milanović:  Biće to tesna pobeda čija god da bude (Foto: Printscreen)
Zoran Milanović: Biće to tesna pobeda čija god da bude (Foto: Printscreen)

21.46 - Premijer Hrvatske Zoran Milanović došao je u izborni štab Ive Josipovića. Nije hteo da se izjasni o pobedniku, ali rekao je da će to u svakom slučaju biti tesna pobeda čija god da bude i da će odlučivati pokoji glas.

"Ovo je bila sektaška kampanja, kad se jedna kandidatkinja predstavljala kao vojnik svoje stranke. Niko to do sada nije radio", kaže Milanović. On je rekao da se vraća kriminalna zadruga na vlast.

"Mi smo država, oni su hajdučija", rekao je premijer.

21.41 - "Ja se ovim putem zahvaljujem svima koji su dali poverenje Kolindi Grabar Kitarović. Ona će obezbediti Hrvatskoj svetliju budućnost", rekao je novinarima politički sekretar HDZ Tomislav Čuljak, prenosi 24sata.hr.

21.39 - Kolinda Grabar Kitarović 50,87 odsto, Ivo Josipović 49,13 odsto glasova.

21.35 - Dosad je obrađeno 87,96 odsto glasova.

21.33 - Kolinda Grabar Kitarović osvojila 50,68 odsto, javlja Novi list i pita: da li je to gotovo?

21.29 - U izbornom štabu HDZ slave pobedu, javlja Večernji list.

21.26 - Prema najnovijim podacima, Kolinda Grabar Kitarović vodi sa 50,52 odsto glasova, Ivo Josipović osvojio 49,66 odsto. Obrađeno je 86,45 odsto glasova.

21.22 - Riječki Novi list objavio je da je Ivo Josipović priznao pobedu Kolinde Grabar Kitarović rečima: Gotovo je, gospođa je pobedila.

21.18 - Dosad je obrađeno je 80,59 odsto glasova, saoptštila je Državna izborna komisija. Stižu glasovi iz inostranstva.

21.17 - U izbornom štabu Kolinde Grabar Kitarović vlada oduševljenje kao na fudbalskoj utakmici, prenosi Novi list.

21.14 - Ponovo preokret: Kolinda Grabar Kitarović vodi sa 50,13 odsto ispred Ive Josipovića, koji ima 49,87 odsto!

21.11 - Poslednji rezultati iz Državne izborne komisije Hrvatske: Ivo Josipović 50.04 odsto glasova, Kolinda Grabar Kitarović 49,96 odsto.

21.08 - Riječki Novi list piše da bi Hrvatska mogla da ide u treći krug predsedničkih izbora ako oba kandidata budu izjednačena.

21.05 - Na osnovu 73,79 odsto obrađenih glasova, Ivo Josipović vodi sa 50,15 odsto, Kolinda Grabar Kitarović mu diše za vratom sa 49,85 odsto glasova.

Kolinda Grabar Kitarović - Nova predsednica Hrvatske? (Foto: AP)
Kolinda Grabar Kitarović - Nova predsednica Hrvatske? (Foto: AP)

21.03 - "Rezultat je očekivan. Sve je dosad pokazalo da se radi o prilično izjednačenim kandidatima. Oba kandidata su pokazala želju da budu tačka okupljanja. Hrvatska se nalazi na prekretnici, a za to je potrebno jedinstvo. U početku će sigurno biti osporavanja i to je razumljivo, ali to ne može da promeniti rezultate", kaže Josip Kregar iz štaba Ive Josipovića, prenosi Jutarnji.hr.

21.00 - Miro Kovač, šef izbornog štaba Kolinde Grabar Kitarović, izjavio je da će DIK uskoro potvrditi trend koji pokazuju ankete i da će Grabar Kitarović biti prva hrvatska predsednica.

20.57 - Ivo Josipović 50,47 odsto glasova, Kolinda Grabar Kitarović 49,53 odsto.

20.43 - Novi nezvanični rezultati: Ivo Josipović 50,51 odsto, Kolinda Grabar Kitarović 49,49 odsto.

20.40 - Prema najnovijim nezvaničnim podacima Državne izborne komisije, za Ivu Josipovića glasalo je 50,56 odsto birača, a za Kolindu Grabar Kitarović 49,44 odsto.

20.38 - Srušeni su serveri Državne izborne komisije, ne može se pristupiti nezvaničnim rezultatima, javlja Dnevnik.hr.

20.34 - Topi se Josipovićeva prednost. Prema novim podacima objavljenim na stranicama DIK, stanje u 20.25 sati je - Ivo Josipović 50,93 odsto, Kolinda Grabar Kitarović 49,07 odsto, prenosi Jutarnji.hr.

20.32 - Vrisak i aplauz prolomili su se dvoranom u Hrvatskom novinarskom domu, a skandira se "Ivo, Ivo" na vest da aktuelni predsednik Hrvatske vodi prema nezvaničnim rezultatima. "Zadržimo, taj trend! Zadržimo! Hvala biračima", rekla je Tamara Obradović Mazal, jedna od šefica Josipovićeve kampanje. "Još je prerano za slavlje, verujem anketama, i voleo bih da su ovaj put pogrešile. Imali smo ovakav trend i u prvom krugu, da se prvo obrađuju nama sklonije sredine, biće tesno, sumnjam da će biti ovolika razlika", rekao je ministar Arsen Bauk za Index.hr dodajući da treba sačekati do kraja večeri.

20.27 - "Očekujemo pobedu Kolinde Grabar Kitarović", izjavio je član izbornog štaba HDZ Andrej Plenković, prenosi Jutarnji list. "I u prvom krugu je posle prvog uzorka razlika bila značajna. Verujemo da će se ona istopiti", optimistična je Ivana Miletić, članica Evropskog parlamenta iz HDZ.

20.23 - Prema podacima na sajtu Državne izborne komisije Hrvatske, u 20.20 sati vodio je Ivo Josipović sa 50,87 odsto glasova, dok je Kolinda Grabar Kitarović imala 49,13 odsto.

20.18 - Ivo Josipović: 51,45 odsto glasova, Kolinda Grabar Kitarović 48,55 odsto. Ovo su rezultati na osnovu obrađenih 42 odsto glasačkih listića.

20.00 - Preokret u rezultatima izlaznih anketa. Ivo Josipović je prema prvim nezvaničnim rezultatima osvojio 52,49 a kandidatkinja HDZ-a, Kolinda Grabar Kitarović 47,51 odsto glasova. Ovo su podaci na osnovu 33,60 odsto obrađenih glasačkih listića.

Ivo Josipović je bio neprijatno iznenađen prvim rezultatima (Foto: Fonet/AP)
Ivo Josipović je bio neprijatno iznenađen prvim rezultatima (Foto: Fonet/AP)

19.30 - Aktuelni predsednik Hrvatske Ivo Josipović stigao je u svoj izborni štab.

19.22 - Prema rezultatima prvih izlaznih anketa, koje je za sve tri hrvatske nacionalne TV kuće sprovela agencija Ipsos Puls, na upravo završenim predsedničkim izborima u hrvatskoj kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović vodi s 51,4 odsto glasova, dok aktuelni predsednik Hrvatske i kandidat Ivo Josipović za sada zaostaje sa 48,6 odsto glasova.

U izlaznoj anketi nisu uključeni glasovi dijaspore, a moguća odstupanja od stvarnih rezultata mogu biti plus ili minus 4 odsto.

Biografija Kolinde Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović iz opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) biće prva žena na funkciji predsednika Hrvatske, ali i prva iz HDZ na tom mestu posle 15 godina.

U kampanju je krenula pod sloganom "Za bolju Hrvatsku", oštro kritikujuću ekonomsku politiku vlade, kao i aktuelnog predsednika, socijaldemokratu Ivu Josipovića kome zamera nedovoljno inicijativa za oživljavanje privrede.

Posle Franje Tuđmana, koji je na mestu predsednika Hrvatske bio do krajem 1999, Grabar Kitarović je prva iz HDZ na predsedničkoj funkciji. Ta 46-godišnja političarka i diplomata rođena je u Rijeci, a potiče iz mesta Lubarska na Grobniku kod Rijeke.

Završila je engleski i španski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala je na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka. Članica je HDZ-a i predstavlja umerenu struju unutar stranke. Od 1990-tih obavljala je više funkcija u Ministarstvu spoljnih poslova.

U vladama Ive Sanadera bila je ministarka spoljnih poslova i evropskih integracija.

Na toj poziciji je bila do početka 2008. kada je postavljena za ambasadorku Hrvatske u SAD. S te pozicije otišla je 2011. na mesto pomoćnice generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju i to kao prva žena na takvoj funkciji.

Udata je i ima dvoje dece, Katarinu i Luku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track