OGREZLI U TERORU: Boko Haram masakrima stvara novu islamsku državu u Africi
Foto: RT

U vrhu najsurovijih militantnih grupa

OGREZLI U TERORU: Boko Haram masakrima stvara novu islamsku državu u Africi

Planeta -
Boko Haram kontroliše teritoriju od oko 30.000 kvadratnih kilometara (teritorija veličine Belgije) i veoma brzo ide ka tome da postane prava teroristička država, poput ISIS

Nakon od najstrašnijih zločina u istoriji Nigerije, kada je islamistički pokret Boko Haram sravnio sa zemljom ceo grad na granici sa Čadom i hladnokrvno pobio više od 2.000 ljudi, ova organizacija ustoličila se na zločinačkoj listi kao jedna od najopasnijih i najsurovijih terorističkih grupa.

Boko Haram kontroliše teritoriju od oko 30.000 kvadratnih kilometara (teritorija veličine Belgije) i veoma brzo ide ka tome da postane prava teroristička država, poput ISIS.

Razaranje sela i gradova, uz obavezno nasilje oličeno u velikom broju nedužnih žrtava dobilo je svoj najsuroviji epilog u sredu, kada je u dvodnevnom napadu hladnohrvno stradalo više od 2.000 civila, čija razbacana tela i dalje skupljaju po šumi.

Jedini preživeli iz sela Malam Karanti, ribar Janaje Grema izjavio je da je na prostoru od 5 kilometara bukvalno "gazio preko leševa" kako bi došao na bezbednu lokaciju.

Nakon pokolja koji je trajao od srede do petka, bilo je potrebno manje od 24 sata da se dogodi nova tragedija.

Abubakar Šekau
Abubakar Šekau

U subotu je najmanje 20 ljudi ubijeno, a 18 povređeno kada je desetogodišnja devojčica uspela da prođe kontrolu i uđe na prepunu pijacu, da bi daljinski bila dignuta u vazduh u Maiduguri, lokalnoj prestonici nigerijske države Borno. Svedoci sumnjaju da je devojčica uopšte znala šta je imala obavijeno oko svog tela. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali imajući u vidu da ekstremisti Boko Harama sve češće koriste žene i devojke kao ljudski štit u njihovom šestogodišnjem pokušaju za stvaranje islamske države u Nigeriji, postoji opravdana sumnja da su upravo oni odgovorni za bobmaški napad na pijaci.

U samom početku svog terorističkog delovanja, Boko Haram je funkcionisao po sistemu "udari i beži." Danas je situacija drugačija. Pripadnici ove islamističke organizacije kontrolišu ogromnu teritoriju, od planinskog venca Mandara na istočnoj granici sa Kamerunom do jezera Čad na severu i reke Jedseram na zapadu zemlje.

Nigerijska vojska, ogrezla u korupciji i nedisciplini, nije u stanju da im se suprotstavi.

Sličnost sa Islamskom državom dodatno dobija na značaju ako se u obzir uzme izjava Abubakara Šekaua, samoproklamovanog emira Boko Harama, u kojoj je naveo da ima ambiciju stvaranja kalfata, upravo po uzoru na ISIS.

De fakto prestonica Boko harama je u gradu Gvonza, u državi Borno. Ovo uporište je izuzetno dobro čuvano, naročito zbog toga što se nalazi na specifičnoj lokaciji, okruženo planinom Mandara. Dodatni plus za Boko Haram je što Gvonzu okružuje teritorija kojom vladaju Kanuri, etnička grupa kojoj pripada i sam Abubakar.

Knjige su zabranjene

Boko Haram se finansira najviše pomoću trgovine ljudima. Prošlog aprila, Abubakar Šekau je oteo više od 200 devojčica iz grada Čiboka, čime je pokrenuta globalna kampanja pod nazivom "Vratite nam naše devojčice." Devojčice su potom prodate u roblje.

Boko Haram u bukvalnom prevodu znači "Knjige su zabranjene", mada neki prevode njihov naziv i kao "Zapadno obrazovanje je zabranjeno."

Svoju terorističku taktiku naučili su od Al Kaide, da bi vremenom preuzeli pojedine osobine Islamske države i još nekih terorističkih organizacija. Pored masovnih ubistava i napada na gradove i sela, nisu im strane ni samoubilačke misije.

Samo prošle godine uništili su više od 150 crkava, a sa zemljom sravnili nekoliko desetina sela, proteravši više od 10.000 ljudi, pretežno hrišćanske vere.

Profitiraju od trgovine ljudima, krađa, iznuda, otmica i iskorišćavanja robova. Čitavom mašinerijom funkcioniše Abubakar Šekau.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track