ROGOVI U VREĆI NA MARŠU SOLIDARNOSTI: Oland tražio od Netanijahua da ne dolazi u Pariz
Foto: Reuters

Iza kulisa

ROGOVI U VREĆI NA MARŠU SOLIDARNOSTI: Oland tražio od Netanijahua da ne dolazi u Pariz

Planeta -
Premijer Izraela se oglušio na predsjednikovu molbu i ipak stigao u Pariz, navode izraelski mediji

TEL AVIV - Premijer Izraela Benjamin Netanijahu prisustvovao je jučerašnjem Maršu solidarnosti u Parizu mada je predsednik Francuske Fransoa Oland tražio od njega da ne dolazi, piše izraleski list Haarec.

"Oland je premijeru Benjaminu Netanijahuu tokom vikenda poslao poruku u kojoj je od njega zatražio da ne dođe u Pariz na marš koji se održao u nedjelju", piše Haarec navodeći izraelski izvor. Zapravo je Olandov savetnik za državnu bezbednost Žak Odiber pozvao svog izraelskog kolegu Josija Koena i preneo mu da Oland ne želi da Netanijahu dođe na marš jer hoće da događaj bude usmeren na iskazivanje solidarnosti, a ne da pažnju odvlače druga pitanja.

Netanijahu je isprva pristao na to, ali predomislio se kad je saznao da će maršu prisustvovati njegovi ministri spoljnih poslova i ekonomije, Avdigor Liberman i Naftali Benet.

"Kada je Koen preneo Odiberu da će Netanijahu ipak prisustvovati događaju, ovaj mu je ljutito odgovorio da će premijerovo ponašanje imati negativan uticaj na veze između dvee zemlje sve dok je Oland predsednik Francuske, a Netanijahu premijer Izraela", piše dalje Haarec.

Sad je Francuska morala da na marš pozove i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, iako je on kasnije javio da neće doputovati. Oland je bio toliko ljut na izraelskog premijera da nije mogao to da sakrije tokom dela ceremonije održane posle marša u Velikoj sinagogi u Parizu.

"Oland je skoro sve vreme ceremonije sedeo, ali kad je trebalo da se Netanijahu popne na podijum, predsednik je ustao i izašao", piše Haarec i navodi da izraelski i francuski zvaničnici tek treba da prokomentarišu te događaje.

Tek, glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je da je Oland kontaktirao sa Abasom i zatražio od njega da prisustvuje maršu.

Marš je održan na poziv predsednika Francuske svetskim liderima i vladama da se pridruže Francuskoj i osude terorističke napade u kojima je prošle sedmice u Parizu ubijeno 17 ljudi. U Maršu solidarnosti učestvovalo je više od 55 svetskih lidera i više stotina hiljada građana, koji su odali počast žrtvama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track