Najnovije vesti

GRADONAČELNIK ROTERDAMA AHMED ABUTALEB: Ako vam se na Zapadu ne sviđa, idite!
Foto: Printscreen Yt

Otvorena poruka muslimanima

GRADONAČELNIK ROTERDAMA AHMED ABUTALEB: Ako vam se na Zapadu ne sviđa, idite!

Planeta
00:00h
Abutaleb, i sam musliman, doseljenik iz Maroka, i kaže da je neshvatljivo kako neko može da se okrene protiv slobode, ali da i takvi imaju izbor - mogu da se vrate odakle su došli

ROTERDAM - Gradonačlenik Roterdama Ahmed Abutaleb, koji je rođen u Maroku, a u Holandiju je došao sa 15 godina, poručio je muslimanskim imigrantima koji ne cene način života u zapadnoj civilizaciji da odu odatle.

On je uživo na televiziji, samo nekoliko sati posle napada islamista na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo u Parizu, izjavio da muslimani kojima se ne sviđa sloboda, mogu da spakuju svoje stvari i odu, piše Dejli mejl.

Laburistički političar Abutaleb (53), bivši novinar koji je postao gradonačlenik Roterdama 2008. godine, poznat je po otvorenom stavu o imigraciji.

"Neshvatljivo je kako možete da se okrenete protiv slobode, ali ako vam se ona ne sviđa, spakujte svoje stvari i idite. Ako vam se ne sviđa ovde zato što neki karikaturisti koje ne volite objavljuju novine, onda vam poručujem da idete odave", kazao je Abutaleb.

Gradonačelnik Londona Boris Džonson je izjavio prošle nedelje da je Abutaleb za njega heroj zato što govori otvoreno i direktno.

"Ovo je glupo i toliko neshvatljivo. Idite iz Holandije ako ne možete da pronađete svoje mesto ovde. Sada će zbog vas svi buljiti u dobronamerne muslimane", dodao je Abutaleb.

On je odrastao kao sin imama u severnom Maroku, ali je emigrirao u Holandiju 1976. godine. Prvo je radio kao reporter, a zatim je 2007. postao državni sekretar za socijalna pitanja i nezaposlenost. Kada je postao gradonačelnik Roterdama, drugog grada po veličini u Holandiji sa više od 610.000 stanovnika, postao je prvi imigrant koji je došao na takav položaj u toj zemlji.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...