(VIDEO) NIKO NEĆE DA IM OBEZBEDI GROB: Gde će biti sahranjena trojica terorista?
Foto: Reuters

Francuska na mukama

(VIDEO) NIKO NEĆE DA IM OBEZBEDI GROB: Gde će biti sahranjena trojica terorista?

Planeta -
Zvaničnici ne kriju da bi voleli da braća Kuaši i Amedi Kulibali budu sahranjeni negde drugde

PARIZ - Tela braće Kuaši i Amedija Kulibalija, koji su prošle nedelje izveli terorističke napade u Parizu, još su na pariskom Institutu za sudsku medicinu jer se ne zna gde će biti sahranjeni, pošto se strahuje da bi njihovi grobovi mogli da postanu mesta hodočašća islamista.

Francuski zvaničnici navode da bi voleli da teroristi budu sahranjeni "negde drugde".

Trojica francuskih džihadista, koji su ubijeni prošle sedmice u Parizu, neće biti sahranjeni pre završetka istrage terorističkih napada, piše Figaro.

Pogledajte kako su braća Kuaši upala u Šarli ebdo, pobili novinare i pobegli.

http://www.youtube.com/watch?v=tVDkFi-WBTA

"Tela trojice terorista još su u mrtvačnici dok traje istraga", saopštile su vlasti opštine Damarten an Goel kod Pariza, gde su ubijena braća Said i Šerif Kuaši, koji su 7. januara napali redakciju satiričnog nedeljnika Šarli ebdo i ubili 12 osoba. Figaro navodi da vlasti smatraju da odluku o mestu gde će islamisti biti sahranjeni trebalo da donese državni tužilac, a pravila o sahranjivanju su stroga.

"Pravila nalažu da pokojnik bude sahranjen u mestu prebivališta ili mestu smrti, dok je sahrana u inostranstvu moguća samo u slučaju da postoji odgovarajući međudržavni sporazum", objašnjava list.

Ovako su braća Kuaši ubila policajca:

http://www.youtube.com/watch?v=fp4KvpSXjIs

Zvaničnici mjesta u kojima trojica napadača imaju prebivalište naveli su da još ništa ne znaju jer porodice nisu podnele zahteve za obavljanja sahrana. Vlasti ovih opština navode da će, ako budu primorane, obezbediti grobna mesta, ali će to uraditi "nerado".

Figaro podseća na slučaj Muhameda Meraha, koji je ubio tri vojnika i četovoro Jevreja u Tuluzu 2012. godine. Gradske vlasti u Tuluzu su, u strahu da njegov grob postane mesto hodočašća islamista, učinile sve da on ne bude sahranjen u tom gradu. Međutim, kad je intervenisao tadašnji predsednik zemlje Nikola Sarkozi, morali su da ga sahrane u Tuluzu.

(Nezavisne novine)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track