Najnovije vesti

MOSKVA: Donbas je za povlačenje teškog oružja ako i Kijev to hoće
Foto: Printscreen Twitter

Ruska ponuda

MOSKVA: Donbas je za povlačenje teškog oružja ako i Kijev to hoće

Planeta
22:00h
Rukovodioci Donjecke i Luganske Narodne Republike već su stavili potpise ispod usaglašenog rasporeda povlačenja, saopštio je MIP Rusije

MOSKVA/KIJEV - Povlačenju teškog naoružanja iz zone konflikta u Donjeckom basenu moguće je pristupiti odmah, ukoliko je na to spreman Kijev, saopštilo je danas rusko Ministarstvo inostranih poslova, prenosi RIA Novosti.

U saopštenju zvanične Moskve navodi se da je u skladu sa odredbama Memoranduma iz Minska od 19. septembra i radnim dokumentom od 13. novembra prošle godine "neophodno odmah pristupiti praktičnim aktivnostima na terenu ukoliko je Kijev zaista iskreno spreman na uzajamno povlačenje teškog naoružanja".

Ako Ukrajina povuče svoje teško oružje, i DNR i LNR bi povukle svoje (Foto: Reuters)
Ako Ukrajina povuče svoje teško oružje, i DNR i LNR bi povukle svoje (Foto: Reuters)

"Tim pre što su rukovodioci Donjecke i Luganske Narodne Republike već stavili svoje potpise ispod usaglašenog rasporeda", navodi ruski MIP. U saopštenju se reaguje na saopštenje MIP Ukrajine i ukazuje na pismo predsednika Rusije Vladimira Putina ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku od 15. januara, u kom je predložen hitan početak povlačenja teškog naoružanja, kako onog koje imaju ukrajinske snage bezbednosti, tako i onog koje imaju ustanici DNR i LNR, sa linije razgraničenja. Bio je, kako se navodi, predat i program sa nabrojanim postupcima strana sa rokovima i elementima koji odgovaraju rasporedu iz radnog dokumenta od 13. novembra 2014. godine.

Moskva dosledno preporučuje Kijevu da se lati rada na smirivanju sukoba (Foto: Reuters)
Moskva dosledno preporučuje Kijevu da se lati rada na smirivanju sukoba (Foto: Reuters)

Uzimajući to u obzir, Moskva "dosledno preporučuje" Kijevu da "ne zamenjuje profesionalan rad na deeskalaciji situacije na jugoistoku spoljnopolitičkom retorikom". U saopštenju se dodaje da Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju sa misijom OEBS-a treba da osigura nadzor procesa povlačenja teškog naoružanja.

"Radi toga potrebno je da predstavnik Ukrajine u Zajedničkom centru dobije neophodna ovlašćenja iz Kijeva", navela je zvanična Moskva, dodajući da takav pristup može da omogući otklanjanje rizika obnavljanja oružanog sukoba, pojača poverenje i stvori povoljne uslove za ispunjenje drugih odredbi Sporazuma iz Minska.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Pavel Klimkin napisao je na njegovom nalogu na "tviteru" da je Kijev "spreman da radi sa Rusijom na osiguranju prekida vatre i punoj implementaciji odredbi dogovora iz Minska", dok je juče ukrajinski MIP uputio Rusiji predlog da se potpiše plan sprovođenja dogovora iz Minska od 13. novembra i osigura prekid vatre već od danas. Kako je prenela agencija UNN, u saopštenju zvaničnog Kijeva se podseća da su 13. novembra 2014. "predstavnici Ukrajine i Rusije potpisali radni dokument, sa jasnim rasporedom sprovođenja odredbi Memoranduma iz Minska, između ostalog, kada je reč o osiguranju dvostranog prekida vatre, povlačenju teškog naoružanja i povratku na liniju razgraničenja".

"Prema informacijama MIP, ruska strana je povukla svoj potpis ispod tog dokumenta", navela je ta ukrajinska agencija.

Interfaks je ranije danas preneo je izjavu predstavnika LNR na pregovorima u Minsku, Vladislava Dejnege, da DNR i LNR nisu usaglašavale raspored implementacije dogovora iz Minska o kom se govori u Kijevu.

"U medijima su se pojavile vesti o nekom rasporedu, usaglašenom 13. novembra. Međutim, niko ni iz LNR ni iz DNR nije taj raspored potpisivao", rekao je on.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...