Najnovije vesti

PAPA FRANJA: Katolici ne treba da se razmnožavaju kao zečevi
Foto: AP

PAPA FRANJA: Katolici ne treba da se razmnožavaju kao zečevi

Planeta
22:20h
Poglavar Rimokatoličke crkve izjasnio se protiv kontracepcije, ali za odgovorno roditeljstvo

VATIKAN - Duhovni poglavar 1,2 milijarde katolika izjavio je da se slaže sa učenjem crkve da ne treba primenjivati veštačku kontracepciju, ali je dodao da to ne znači da "hrišćani treba da rađaju jedno dete za drugim".

Papa je novinarima, dok se vraćao kući iz posete Filipinima, kazao da je jednom pitao majku sedmoro dece rođene carskim rezom, koja je čekala osmo dete, da li želi da "ostavi za sobom sedmoro siročadi".

"Ona je odgovorila: 'Ja verujem u Boga'. Ali Bog nam je dao sredstva da budemo odgovorni. Neki misle, izvinite na izrazu, da moraju biti kao zečevi da bi bili dobri katolici", ispričao je papa Franja. On je rekao da je stvaranje novog života "deo svete tajne braka" i u Manili je oštro branio zabranu veštačke kontracepcije za katolike, koju je 1968. godine uveo njegov prethodnik Pavle VI, prenosi AFP.

"Pavle VI je bio zabrinut zbog jačanja neomaltuzijanizma (koji zagovara ograničavanje broja dece koju siromašni mogu imati) koji je pokušao da stavi čovečanstvo pod kontrolu...on je bio prorok", izjavio je papa.

"Glavno učenje crkve je odgovorno roditeljstvo. A kako se to postiže? Dijalogom. Postoje grupe za brak u crkvi, stručnjaci i pastori", zaključio je papa Franja.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...