NOV ZAKON U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Ateizam je terorizam!
Foto: Reuters

HRV upozorava

NOV ZAKON U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Ateizam je terorizam!

Planeta -
Saudijski kralj Abdula doneo je niz zakona kojima je proklamovani cilj borba protiv terorizma, a pravi - progon političkih disidenata, navodi HRV

RIJAD - Saudijska Arabija donela je zakon kojim je sve ateiste proglasila teroristima, objavila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč, prenosi Independent.

Saudijski kralj Abdula doneo je niz zakona i kraljevskih dekreta kojima je proklamovani cilj borba protiv terorizma, a ustvari progon političkih disidenata. Zakoni su pre svega usmereni protiv sve većeg broja Saudijaca koji se vraćaju iz "džihada" na strani ISIL u Siriji s idejom da ruše monarhiju. Za učestvovanje u ratovima van Saudijske Arabije takođe se predviđa robija od tri do 20 godina.

Međutim, i bezbožnici su na meti. Nov zakon definiše terorizam kao "pozivanje na bilo koji oblik ateističke misli ili dovođenje u pitanje osnova islamske religije, na kojoj se država zasniva".

"Saudijske vlasti nikad nisu tolerisale kritikovanje svoje politike, ali ovi novi zakoni pretvaraju bilo koji izraz kritičkog izraza u teroristički čin", poručio je Džo Stork, zamenik direktora Hjuman rajts voča za Bliski Istok i severnu Afriku, piše Fena.

(Radiosarajevo.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track