ČESI SE KRSTE Pakistan neće da im pravi ragbi lopte jer u grbu vide Alaha!
Foto: Printskrin

Verski spor

ČESI SE KRSTE Pakistan neće da im pravi ragbi lopte jer u grbu vide Alaha!

Planeta -
U pakistanskoj fabrici koja šije lopte za češki ragbi tim neko je video Alahovo ime u stilizovanom repu lava iz državnog grba

ISLAMABAD - Pakistanska firma odbila je da pravi lopte za Ragbi savez Češke Republike zbog toga što je neko opazio da se u stilizovanom dvorepom lavu, simbolu sa državnog grba, krije reč "Alah".

Ta pakistanska fabrika radi za "Adidas", s kojim češki ragbi savez ima sponzorski ugovor. Dobila je od "Adidasa" narudžbinu za nove lopte za češke ragbiste, ali odbila je da ih šije jer je neko pročitao Božje ime u repu lava na amblemu koji treba da bude ušiven nalopte. Pakistanski proizvođač smatra da bi takvo bogohuljenje moglo da izazove negodovanje među muslimanima.

Ako sličnost i postoji, ona je potpuno slučajna, javlja češka televizija.

"Rekao bih da su ovaj logo videle desetine hiljada stručnjaka iz celog sveta i da svi imaju pozitivan stav prema njemu. Niko nije video ništa sporno", izjavio je za češku TV Martin Čarvat iz PR agencije "Konektor".

"Možete vi da vidite ime 'Alah' u svemu i svačemu", komentariše Munib Hasan Alravi, predsednik Saveza muslimanskih organizacija. "Pa ipak, imaju pravo da kažu 'molimo vas, neka neko drugi obavi taj posao'", dodaje on.

Tek, Ragbi savez Češke Republike je popustio i igrači će na loptama imati samo natpis bez amblema, koji ostaje na dresovima.

(Radio Slobodna Evropa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track