Rat zbog trgovca oružjem

Novi sukob Rusije i SAD

Rat zbog trgovca oružjem

Planeta -
Moskva žestoko osudila Vašington što je njenog državljana, švercera oružja Viktora Buta, osudila na 25 godina
NJUJORK - Ništa od resetovanja odnosa.
Presuda koju je američki sud izrekao Rusu Viktoru Butu, proglašenim krivim za šverc oružja u SAD, žestoko je razbesnelo zvaničnu Moskvu. On je osuđen na 25 godina robije i 15 miliona dolara, što je Rusija nazvala neosnovanom i pristrasnom presudom. Tako je sada i But dodat spisku prioriteta u rusko-američkim odnosima, pored pitanja razmeštanja američkog antiraketnog sistema u Evropi i neslaganja dve zemlje oko rešenja krize u Siriji.
Inače, But, bivši pilot Crvene armije, uhapšen je 2008. na Tajlandu, u Bangkoku, u tajnoj operaciji u kojoj se jedan američki špijun predstavio kao kolumbijski pobunjenik i ugovorio kupovinu oružja. Izručen je SAD 2010.
U optužnici protiv Buta, pored ostalog, piše da je prodavao oružje i protivavionske projektile revolucionarnim oružanim snagama u Kolumbiji (FARK), koje su nameravale da ih koriste za napad na američke državljane. Takođe se navodi da je prodavao oružje Al Kaidi, talibanima i da je bio glavni snabdevač svih strana u skoro svim afričkim sukobima. On je proglašen krivim po sve četiri tačke optužnice - za zaveru radi ubistva građana SAD, zaveru radi ubistva državnih službenika SAD, zaveru radi pribavljanja i prodaje protivvazdušnih raketa i za zaveru radi isporuka oružja terorističkim grupama. Iako je tužilaštvo tražilo doživotnu robiju, sudija Šira Šajndlin ocenila je da je 25 godina zatvora dovoljno.
Nakon izricanja, Rusija je presudu juče ocenila kao neosnovanu i pristrasnu i najavila da će uložiti sve napore da se But vrati u rodnu zemlju.
- Uprkos nepouzdanim dokazima, nelegalnom hapšenju u Tajlandu i izručenju koje je usledilo, američki sud ignorisao je argumente advokata i apele upućene na svim nivoima - navelo je rusko ministarstvo spoljnih poslova i istaklo da je američki sud odgovorio na političku narudžbinu u slučaju Viktora Buta.
Moskva će tražiti izručenje Buta, u skladu s Evropskom konvencijom o izručenju, čije su potpisnice i Rusija i SAD.

Njima je prodavao oružje- Al Kaida- Talibani- Kolumbijski gerilci- Kongo- Kenija- Liberija- Sijera Leone- Ujedinjene nacije- Vlada Francuske- Vlada SADUKUPNA ZARADA 6 milijardi dolaraNikolas Kejdž igrao ButaViktor But bio je inspiracija za film „Gospodar rata” s Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi. Akciona drama u kojoj Kejdž glumi trgovca oružjem prikazan je 2005. Amnesti internešenal istakla je taj film kao dobar primer kako funkcioniše trgovina oružjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track