Portparol Anonimusa osuđen na pet godina zatvora

Neovlašćeno pristupao zaštićenom računaru

Portparol Anonimusa osuđen na pet godina zatvora

Planeta -
Posle izricanja kazne na saveznom sudu u Dalasu, grupa "Sloboda za Bareta Brauna" je na Tviteru napisala "Sjedinjene Države nepravde: Baret Braun osuđen na 63 meseca zatvora"

DALAS - Novinar i neformalni portparol hakerske grupe "Anonimusi" Baret Braun osuđen je na pet godina zatvora zbog neovlašćenog pristupa zaštićenom računaru, saopštile su njegove pristalice.

Braun, koji je uhapšen 2012. godine, prvobitno je bio optužen za saradnju sa hakerima, ali je kasnije priznao krivicu po blažim optužbama, uključujući saučesništvo u neovlašćenom pristupanju zaštićenom kompjuteru, prenela je agencija AFP.

Posle izricanja kazne na saveznom sudu u Dalasu, grupa "Sloboda za Bareta Brauna" je na Tviteru napisala "Sjedinjene Države nepravde: Baret Braun osuđen na 63 meseca zatvora".

Braun, koji je pisao za časopis "Vaniti Fer", list "Hafington Post" i druge američke medije, postao je nezvanični portparol "Anonimusa", a protiv njega je podignuta optužnica 2011. zato što je objavljivao linkove ka podacima ukradenim od kompanije u sektoru bezbednosti "Stratfor Global Intelidžens".

U Braunovu odbranu su stale mnoge organizacije koje se zalažu za slobodu govora, uključujući Komitet za zaštitu novinara i Reportere bez granica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track