NE MOŽE NA ZEMLJI, NA MESECU MOŽE: ESA hoće da naseli Mesec da bi svi narodi živeli zajedno
Foto: Printscreen Yt

Kolonizacija svemira

NE MOŽE NA ZEMLJI, NA MESECU MOŽE: ESA hoće da naseli Mesec da bi svi narodi živeli zajedno

Planeta -
Evropska svemirska agencija ESA tvrdi da će naseliti tamnu stranu Meseca i izgraditi srećnu zajedničku budućnost svih naroda

PARIZ - Evropska svemirska agencija namerava da izgradi ljudske kolonije na tamnoj strani Meseca i te svoje planove pretočila je u videopod nazivom "Destinacija: Mesec".

"Mjesec može da postane mesto gde će svi narodi sveta biti zajedno, izgraditi zajedničku budućnost i podeliti zajedničko putovanje", navodi se u video-snimku, u kojem se podseća na ranije ljudske misije tokom kojih je istražen "vrlo mali deo površine Meseca".

U naučnim krugovima dosad se vrlo malo govorilo o tamnoj strani Meseca. Zna se da njom dominira krater obima 2.500 kilometara, koji je uglavnom u mraku, ali su njegove ivice izložene svetlosti Sunca. E, veruje se da baš na tim ivicama mogu da se nastane ludi.

ESA namerava da u prvoj fazi istraživanja pošalje robote da "ispipaju teren". U ranijim ispitivanjima hemijskog sastava tla otkriveni su tragovi zaleđene vode, što je probudilo nadu da negde postoji i tekuća voda.

Osim za život, tamna strana meseca mogla bi da bude i mesto odakle će se krenuti u dalje istraživanje svemira.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track