ŠOK: Novi kralj Saudijske Arabije davao pare teroristima

Kontroverzni naslednik u SaudijskOJ Arabiji

ŠOK: Novi kralj Saudijske Arabije davao pare teroristima

Planeta -
Salman bin Abdulaziz (79), koji je došao na presto nakon što mu je juče preminuo polubrat kralj Abdulah, ima veoma burnu prošlost

RIJAD - Salman bin Abdulaziz (79), polubrat i naslednik kralja Saudijske Arabije, Abdulaha (90) koji je preminuo juče, čuven je po brojnim kontroverzama i po tome što je tokom života davao novac i oružje teroristima iz Avganistana i Pakistana.Zbog te činjenice, kao i zbog toga što je njegovo zdravlje pod znakom pitanja jer boluje od Alchajmerove bolesti, a i doživeo je moždani udar, postavilo se pitanje kakva će biti dalja sudbina jedne od najbogatijih kraljevina na Bliskom istoku. Analitičari već ističu da je Salman oličenje potpune suprotnosti preminulog Abdulaha, lidera koji je radio na modernizaciji ultrakonzervativne muslimanske zemlje i bio glavni saborac Amerike u sklopu koalicije protiv ekstremista Islamske države (IS).Fond za mudžahedineSalman je između 1998. i 2003. formirao fond, koji je finansirao palestinske mudžahedine. Veruje se da je u tom periodu tim terorističkim grupacijama dao čak 71 milion evra. Takođe, on je osamdesetih godina 20. veka finansirao i avganistanske ekstremiste, koji su učestvovali u borbama protiv Sovjeta.Izazov bez presedanaPored takve kontroverzne prošlosti, analitičari ističu da je on preuzeo tron baš u vreme kada se Bliski istok suočava sa izazovom bez presedana u vidu drastičnog pada cene nafte. Postavlja se pitanje da li će novi vladar uspeti da sačuva stabilnost ekonomije, pa samim tim i čitavog društva, kao što je činio njegov polubrat, koji se uspešno nedavno izborio sa prodemokratskim demonstracijama u zemlji.Ipak, i pored brojnih spekulacija, Salman je naglasio da će njegova zemlja nastaviti put koji je Abdulah zacrtao.Inače, čitava Saudijska Arabija juče je tugovala za voljenim kraljem, koji je umro u noći između četvrtka i petka usled komplikacija sa pneumonijom. Sahranjen je u neobeleženom grobu nakon tradicionalne ceremonije. Nakon njegove smrti u Saudijsku Arabiju odmah je stiglo pismo saučešća lidera SAD Baraka Obame.- Abdulah je bio veliki kralj koji zaslužuje svaku pohvalu za svoje smele korake - napisao je on.

Preuzela vođstvoELIZABETA II NAJSTARIJI MONARHNakon smrti saudijskog kralja Abdulaha, vladarka britanskog trona, kraljica Elizabeta II, postala je najstariji monarh na svetu. Naime, ona sada ima 88 godina, dok je kralj Abdulah preminuo u 91.

Ostavio 22 dece i 21 milijardu dolara- Rođen u Rijadu 1924. kao jedan od više desetina sinova kralja Abdulaziza el Sauda- završio je samo osnovnu školu- vaspitan je strogo - kao mladić proveo je tri dana u zatvoru na nalog oca jer nije ustupio stolicu jednom posetiocu- zvanično je postao kralj 2005.- cilj mu je bio da modernizuje kraljevinu- prvi put u istoriji omogućio je ženama mesto u savetu Šura, telu koje savetuje kralja i vladu- obećao je i da će žene ove godine moći da glasaju i kandiduju se na opštinskim izborima- 2009. imenovao je prvu ženu zamenicu ministra- imao je četiri žene i 22 dece- bogatstvo mu je procenjeno na 21 milijardube bačene na Hirošimu 1945.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track