Najnovije vesti

UBI IH KURS FRANKA: Poljaci sa kreditima u švajcarcima izašli na ulice
Foto: Reuters

Očajni

UBI IH KURS FRANKA: Poljaci sa kreditima u švajcarcima izašli na ulice

Planeta
22:30h
Očekujemo da nam vlada pomogne nekim zakonom. Pojma nemam koliko će iznositi rata mog kredita za dve nedelje. Preti nam bankrot i ne znam uopšte šta će biti dalje, kaže jedna očajna Poljakinja

VARŠAVA - Poljaci sa kreditima u švajcarskim francima izašli su danas u protestnu šetnju ispred Predsedničke palate u Varšavi i na ulice još nekoliko najvećih poljskih gradova sa zahtevom da im u situaciji sa iznenada preskupim kreditima pomogne poljska vlada.

Stotine Poljaka demonstrirale su danas na ulicama Krakova, Vroclava, Lođa, Gdanjska i Šćećina noseći transparente "Stop banksterima", a u Varšavi su organizovali protestnu šetnju ispred sedišta poljskog predsednika zato što im gradske vlasti zbog zakasnele prijave nisu dozvolile klasični protestni miting.

"Banke su se prema klijentima ponašale kao prema Indijancima kojima nude nekakve đinđuve umesto solidnog produkta - kredita", kazao je na protestu u Varšavi Tomaš Sadlik iz udruženja "Pro futuris", koje je organizovalo demonstracije, a inače zastupa Poljake u njihovim sporovima sa bankama.

"Nisam želela kredit u francima ali u banci su me ubeđivali da je to najbolji produkt, a da je švajcarski franak valuta koja se praktično ne pomera", kazala je poljskoj televiziviji TVP jedna učesnica šetnje u Varšavi. Više od pola miliona Poljaka ima kredite u švajcarskim francima, a oni koji su danas izašli na ulice zahtevaju da banke pristanu na predlog Komisije za finansijski nadzor i prevedu njihove kredite u zlote, i to po kursu koji je važio na dan kada je kredit uzet.

Više od pola miliona Poljaka ima kredite u švajcarskim francima (Foto: Reuters)
Više od pola miliona Poljaka ima kredite u švajcarskim francima (Foto: Reuters)

U Krakovu su demonstranti upozoravali da su mnogi uzimali kredit u francima zato što su im kod deviznih kredita banke izlazile u susret i odobravale te kredite i Poljacima koji ih ne bi mogli dobiti u nacionalnoj valuti, između ostalog i za 100 odsto vrednosti nekretnine a ne samo 70 odsto kao kod kredita u zlotima.

"Očekujemo da nam vlada pomogne nekim zakonom. Pojma nemam koliko će iznositi rata mog kredita za dve nedelje. Preti nam bankrot i ne znam uopšte šta će biti dalje", kazala je Poljakinja na demonstracijama u Krakovu.

Demonstranti su takođe tražili da vlada organizuje pregovore sa bankama, kako bi se rešio problem posle odluke centralne banke Švajcarske sredinom januara da ne održava veštački kurs franka, što je Poljacima drastično poskupelo kredite u toj valuti. Poljska vlada, centralna banka i Komisija za finansijski nadzor kao eventualno rešenje vide to da se krediti prevedu u zlote, ali da klijenti otplate i to što su godinama krediti u francima bili povoljniji, a da komercijalne banke preuzmu na sebe rizik pomeranja referentnih stopa švajcarske centralne banke, da ne traže dodatne garancije od klijenata a takođe gde god je to moguće kredit reprogramiraju i produže rok otplate.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...