GORBAČOV DRAMATIČNO UPOZORAVA: Hladni rat lako može da preraste u oružani sukob!
Foto: AP

Na ivici

GORBAČOV DRAMATIČNO UPOZORAVA: Hladni rat lako može da preraste u oružani sukob!

Planeta -
Poslednji predsednik SSSR strahuje da odnosi između Amerike i Rusije skliznuti u pravi rat

MOSKVA - Poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov izjavio je danas da je između Rusa i Amerikanaca objavljen novi Hladni rat, koji bi mogao bi preraste i u oružani konflikt.

"Stalno slušamo o sankcijama Amerike i EU protiv Rusije. Jesu li oni izgubili glavu? Amerika se izgubila u dubinama džungle, i vuče nas za sobom", rekao je Gorbačov Interfaksu, prenose sve svetske agencije.

"Da budemo iskreni, SAD nas uvlače u novi Hladni rat, otvoreno pokušavajući da slede svoju genijalnu ideju da uvek moraju da trijumfuju", dodao je on i zapitao se "gde će to sve voditi?".

"Hladni rat je već objavljen. I potom? Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da se Hladni rat neće pretvoriti u pravi rat. Bojim se oni žele da rizikuju", kazao je u intervjuu ruskoj agenciji govoreći o ukrajinskoj krizi.

Vašington je juče zapretio Moskvi uvođenjem novih sankcija i upozoravajući je da će one postajati samo oštrije ukoliko Moskva, kako navode, ne prestane da podržava proruske separatiste u Ukrajini. Ministri EU danas u Briselu na vanredom sastanku razmatraju zaoštravanje politike prema Rusiji, posle jačanja sukoba na istoku Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track