BUNTOVNIK: Cipras vodi ekonomsku revoluciju

Nove pohvale grčkom premijeru

BUNTOVNIK: Cipras vodi ekonomsku revoluciju

Planeta -
Aleksis Cipras pokrenuo je ne samo pobunu levičara već i pobunu ekonomista, koji kritikuju nemačke mere štednje, tvrde analitičari

ATINA - Nova grčka vlada, koju predvodi premijer Aleksis Cipras, startovala je u velikom stilu - obećali su da će vratiti dug, podigli su minimalne plate, ponovo zaposlili otpuštene radnike, ukinuli takse za recepte i posete bolnicama. Simboličkim postavljanjem političkih prioriteta Cipras je poveo ne samo pobunu među evropskim levičarima već i među najcenjenijim ekonomistima, koji su ga podržali, tvrde analitičari.Promene- Ciprasov evropski internacionalizam može da bude odlučujući faktor ako on odluči da podrži istomišljenike na izborima u Španiji, Portugalu i Irskoj. To može da stimuliše Francusku i Italiju da traže novi makroekonomski pristup investicijama u evrozoni - piše analitičar Pol Gilespi za Ajriš tajms.On dodaje da bi takve koalicije i savezi mogli da promene evropsku politiku i ekonomiju.- Cipras je pokrenuo ne samo pobunu političara već i ekonomista. Program Sirize naišao je na pozitivne reakcije najčuvenijih ekonomista, poput Pola Krugmana, Džozefa Štiglica i Čarlsa Gudharta. Svi oni kritikuju nemačku privrženost merama štednje - piše analitičar Pol Gilespi.Nobelovac i profesor na Univerzitetu Kolumbija Džozef Štiglic izjavio je u intervjuu za CNBC da ništa nije razjedinilo Evropu kao evro, iako je to bio eksperiment koji je trebalo da dodatno poveže evropske države.

Poruka Berlinu- Evrozona bi trebalo da opstane, ali ako se raspadne, za ostatak Evrope bolje bi bilo da je napusti Nemačka nego Grčka. Nemačka je pravi problem EU. Ako je napusti Nemačka, marka bi ojačala, a nemačka privreda oslabila. Možda bi tada shvatili koliko im je potrebna evrozona i bili skloniji tome da pomognu slabijim ekonomijama - kaže Štiglic.Komentarišući pobedu Ciprasa na izborima u Grčkoj, Štiglic je rekao da je Evropa zrela za promene.Politika koju je Evropa nametnula Grčkoj jednostavno nije funkcionisala. Grčka je napravila nekoliko grešaka, ali Evropa je napravila još veće. Lekovi koje su davali bili su otrovni. Doveli su do većih dugova i slabije privrede. Ako Grčka izađe iz evrozone, mislim da će joj biti bolje nego sad - zaključio je Štiglic.

Šulcova kritikaNE DIRAJ ANGELUPredsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozvao je grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da prestane da kritikuje nemačku kancelarku Angelu Merkel i njenu vladu, istakavši da antinemačka retorika predstavlja „kratkovidu“ taktiku.Nedvosmisleno sam mu preporučio da se verbalno razoruža. Od tih napada nema nikakve koristi - rekao je Šulc, inače Nemac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track