NAJGORI PROROK U ISTORIJI: Slovenac predvideo da će 20. vek biti bez velikih ratova
Foto: Thinkstock

Potpuno omanuo

NAJGORI PROROK U ISTORIJI: Slovenac predvideo da će 20. vek biti bez velikih ratova

Planeta -
Iztok Blaževič iz Kopra predvideo je davne 1907. da će svetom zavladati bratska ljubav

LJUBLJANA - Zapečaćeno pismo iz 1907. u kom se prognozira da u 20. veku neće biti velikih ratova "ako okrunjene glave i državnici budu pametni" otkrio je, dok je renovirao kuću, Iztok Blaževič iz Kopra, a državni arhiv potvrdio je njegovu autentičnost.

"Kad ovo pismo bude nađeno, možda će među svim narodima na svetu vladati bratska ljubav. Lani su Rusi i Japanci posle dvogodišnjeg rata podelili ostrvo Sahalin. Možda je to bio poslednji rat tako velikih razmera", napisao je u pismu datiranom maja 1907. godine Josip Ahtik, činovnik jedne štedionice iz Trsta koji se u Kopar bio doselio dve godine ranije. Inače je rođen u jednom selu nedaleko od Celja 1867. godine.

U otvoru zida svoje novosagrađene kuće ostavio je "poruku za naše potomke", uz kratku biografiju i nekoliko fotografija članova svoje uže porodice.

Opasnost za mir u svetu Ahtik je video u "nekršćanskim idejama" podjarmljivanja malih naroda, posebno tadašnju kolonijalističku politiku Velike Britanije, Francuske i Nemačke u Africi, ali i stanje u Austrougarskoj monarhiji zbog nerešenih nacionalnih pitanja.

"Nemačka intriga nastoji da razbije prirodni razvoj balkanskih Slovena. Nemci na lopovski način prodiru u pokrajine koje nisu nemačke. Beč se boji Slovena kao đavo krsta, a panslavizam shvaća kao svoj kraj. Ali, kad ovo budete čitali, sve će to biti rešeno. Neka Bog dade da naši potomci žive u srećnijim prilikama", napisao je 1907. u svojoj poruci potomcima skromni koparski činovnik.

UZDAO SE U RAZVOJ RUSIJE

Posebno veliku nadu polagao je u razvoj Rusije. Za nju u svom 108 godina starom pismu kaže da je postala ustavna monarhija i da ima svoju "dumu" (skupštinu), čime je otklonjena opasnost ruskog "samdržavlja", odnosno carske diktature, dok u bližem okruženju slične tendencije vidi u tadašnjoj samostalnoj Crnoj Gori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track