MUKE PO KOLINDI: NATO soba koči selidbu u novu predsedničku rezidenciju
Foto: Profimedia

Ne valja joj nova kancelarija

MUKE PO KOLINDI: NATO soba koči selidbu u novu predsedničku rezidenciju

Planeta -
Grabar Kitarovićeva se koleba oko preseljenja s Pantovčaka u Visoku ulicu i žali se na ugroženu bezbednost

ZAGREB - U sedištu hrvatskog predsednika, čije preseljenje izaziva polemike u tamošnjoj javnosti, posebnu pažnju privlači i postojanje tzv. NATO sobe, pišu hrvatski mediji.

Tvrdilo se da je reč o sobi u kojoj se nalazi poverljiva dokumentacija koja ne može tek tako da se prebaci, ali Jutarnji list demistifikuje te priče i piše da je to prostorija u kojoj su zaštićeni kompjuteri koji se koriste za satelitsku komunikaciju sa NATO savezom putem nezavisne zaštićene kompjuterske mreže.

Izabrana hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović tražila je preseljenje predsedničke kancelarije s Pantovčaka na lokaciju u Visoku ulicu, što je Vlada odobrila, ali ona tvrdi da će bezbednost biti ugrožena ukoliko njen prethodnik, odlazeći predsednik Ivo Josipović potpiše odluku o preseljenju pre primopredaje dužnosti, zakazane za 15.februar, i bezbednosne provere nove lokacije.

Preseljenje kancelarije na novu lokaciju zahteva ispunjavanje više bezbednosnih preduslova - proveru lokacije, procenu unutrašnjeg i spoljnog osiguranja prostora, nesmetano i sigurno prebacivanje dokumentacije i zaštićene telefonske i kompjuterske mreže. To još nije završeno.

Iz Josipovićevog kabineta odbacuju ove žalbu izabrane predsednice i kažu da će biti poštovani najviši standardi bezbednosti. Josipović je čak predložio Grabar Kitarovićevoj da zatraži od vlade izmenu ili povlačenje odluke o preseljenju s Pantovčaka u Visoku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track