Najnovije vesti

Greškom klinike Poljakinja rodila tuđu bebu!

Laboratorija asistiranog rađanja u Policama

Greškom klinike Poljakinja rodila tuđu bebu!

Planeta
Poljakinja koja se dugo lečila i pokušavala da zatrudni greškom laboratorije dobila je jajnu ćeliju oplođenu spermom muža ali ne svoju već neke druge pacijentkinje klinike i u avgustu je u Šćećinu rodila devojčicu, bolesnu, sa više genetskih oboljenja

VARŠAVA - Dve Poljakinje rodile su bebe koje biološki nisu njihove zbog greške Laboratorije asistiranog rađanja u Policama u okviru Pomeranijskog medicinskog univerziteta u Šćehinu, ali tužilaštvo je odbilo da povede istragu zato što nema odgovarajućeg paragrafa u poljskim zakonima.

Poljakinja koja se dugo lečila i pokušavala da zatrudni greškom laboratorije dobila je jajnu ćeliju oplođenu spermom muža ali ne svoju već neke druge pacijentkinje klinike i u avgustu je u Šćećinu rodila devojčicu, bolesnu, sa više genetskih oboljenja.

Beba je prebačena na lečenje u Varšavu gde su lekari obavili detaljne analize i preglede i tek tada se ustanovilo da iako je otac pravi, ta Poljakinja nije njena biološka majka.

Poljska televizija TVP.info saznala je danas nezvanično da to nije jedini slučaj i da je "pogrešnu" bebu rodila još jedna pacijentkinja klinike u Policama.

Tužilaštvo u Šćećinu odbilo je da pokrene istragu afere s obrazloženjema da u poljskim zakonima nema odgovarajućeg paragrafa, ali klinika je ipak kažnjena.

"Klinika u Policama izgubila je mogućnost da učestvuje u državnom programu asistirane oplodnje i kažnjena je najvišom finansijskom kaznom, 10 odsto vrednosti ugovora što je u ovom slučaju 76.000 zlota (oko 19.000 evra)", kazao je konferenciji za novinare povodom afere poljski ministar zdravlja Bartoš Arlukovič.

Ministar je ponovo prijavio slučaj tužilaštvu i zatražio da se povede istraga na osnovu paragrafa o pogrešnom lečenju.

Poljska je započela dotacije veštačke oplodnje u okviru novog drzavnog programa sredinom 2013. godine i u prvoj godini je obuhvatio lečenje 10.000 neplodnih parova od čega je u tom periodu potvrđeno preko 1.600 trudnoća.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...